TAPAN BIÇAĞI YAPIMI TÜRKİYE GENELİNDE YAYGINLAŞACAK

TAPAN BIÇAĞI YAPIMI TÜRKİYE GENELİNDE YAYGINLAŞACAK

Kozan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, geçmişi 1900’lü yıllara dayanan ve yöreyle özdeşleşen Tapan Bıçağı’nın tanıtımı ve yaygınlaştırılması amacıyla kapsamlı bir girişim başlattı.

Coğrafi İşaret Belgesi’ne sahip olan Tapan Bıçağı için "Tapan Bıçağı Yapımı" adıyla bir Modüler Kurs Programı hazırlandı. Konuyla ilgili Halk Eğitim Merkezi tarafından yapılan açıklamada, Tapan Bıçağı’nın Akoluk, İncirci, Kaşaltı, Kırıkuşağı, Kovukçınar, Paşalı, Tenkerli, Tokmanaklı ve Uğurlubağ köylerinde üretilmeye başlandığı, günümüzde ise Kozan ve Feke ilçelerinde üretimin sürdüğü belirtildi.

Yaklaşık 6 aylık bir çalışma sonucu hazırlanan 216 saatlik kurs programının amacı, Tapan Bıçağı’nı "Unutulmaya Yüz Tutmuş Sanatlar" kategorisinde değerlendirerek yaşatmak ve yeni zanaatkârlar yetiştirmek olarak açıklandı.

Hazırlanan kurs programı onaylanmak üzere MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne gönderildi. Onaylanması halinde, kurslar başta Kozan Halk Eğitim Merkezi olmak üzere Türkiye genelindeki tüm Halk Eğitim ve Mesleki Eğitim Merkezlerinde açılabilecek. Yaklaşık 5 ay sürecek olan bu kurslarla, Tapan Bıçağı’nın sadece ülke içinde değil, uluslararası düzeyde de tanıtılması hedefleniyor.

Kozan Halk Eğitim Merkezi yetkilileri, “Tapan Bıçağı’nın kültürel mirasımızın önemli bir parçası olarak yaşatılması için bu kursun büyük bir fırsat sunacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.