Anahtar Kelimeler: Tarihe Sahip Çıkılıyor

Tarihe Sahip Çıkılıyor

Tarihe Sahip Çıkılıyor

Kozan Belediyesi tarafından yürütülen, Yapıcı Konağı ve Yiğenoğlu Sokak sağlıklaştırma projesi açılışı düzenlenen törenle yapıldı.

Kozan Belediyesi tarafından yürütülen, Yapıcı Konağı ve Yiğenoğlu Sokak sağlıklaştırma projesi açılışı düzenlenen törenle yapıldı.

Yiğenoğlu Sokak üzerinde bulunan Yapıcı Konağı´nın restorasyon çalışmaları tamamlanarak Butik Otel olarak hizmet vermeye başlayacak.

Açılış törenine Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Kozan Kaymakamı Şafak Gürçam, Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk, Kozan Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yeşil, Belediye başkan yardımcıları, Sivil Toplum Örgütü temsilcileri, muhtarlar, vatandaşlar ve çok sayıda da davetli katıldı.

Yapıcı Konağı restorasyon projesinin amacı, Kozan ve civarında bulunan diğer tarihi konaklarında restore edilerek turizme kazandırılması amacıyla, mülk sahiplerinin ve yatırımcıların teşvik edilmesidir. Çukurova Ajansı´na Kozan Belediyesi´nin yapmış olduğu başvuru kabul edilerek, 513 bin liralık toplam bütçenin 133 bin lirası Kozan Belediyesi tarafından eş finansman olarak, 380 bin lirası da Kalkınma Bakanlığı tarafından karşılandı. Yiğenoğlu Sokak sağlıklaştırma projesinin amacı ise, turistik değerlere sahip tarihi Yiğenoğlu Sokağı´nın özgün dokusunun korunması ve iyileştirilmesine yönelik sokak sağlıklaştırma projesine ek olarak ev cepheleri, bahçe duvarları, kapı pencere doğramaları, ve çatılarda restorasyon yapılarak turizme kazandırılmasının, Kozan´ın diğer yerlerinde bulunan tarihi Konak ve tarihi yerlerin de turizme kazandırılması hususunda girişimci ve yatırımcıların sektöre yönelik yatırımların teşvik edilmesidir. Çukurova Kalkınma Ajansı´na Kozan Belediyesi´nin yapmış olduğu başvuru kabul edilmiş ve 1 milyon 31 bin liralık proje bedelinin 291 bin 300 lirası Kozan Belediyesi tarafından eş finansman olarak, 740 bin lirası da Kalkınma Bakanlığı tarafından karşılanmıştır.

Açılış töreninde Kozan Belediye Başkanı Musa öztürk bir konuşma yaptı. Öztürk konuşmasında;

?Belediyecilikte 4 yılımızı tamamladık. Büyükşehir yasasının engellemelerine rağmen elimizden gelen her şeyi yaptık. Büyükşehir yasasının da arkasına hiçbir zaman sığınmadık ama bilmenizde de fayda var. Öncelikle doğalgaz işine önem verdik, özen gösterdik. Doğalgazın Kozan´a gelmesi için ne gerekiyorsa arkadaşlarımızla oturduk ve yaptık. Doğalgazın İnşallah bu sene temeli atılıyor, yetkili firmalar Kozan sınırları içerisine getirsin gerisini biz halledeceğiz. Kozan´da yaklaşık 50 tane park var. Bunların 10 tanesini baştan aşağı dizayn ettik. Yapıcı, Yiğenoğlu ve Çamurdan aileleri Kozan´ın geçmişidir. Yeri gelmiş milli mücadelede omuz omuza mücadele etmiş büyük ailelerdir. Kozan bir tarih kenti. Dünü olmayanın yarını olmaz. Onun için tarihi eserlerimize değerlerimize sahip çıkacağız. Çukurova Kalkınma Ajansı ile Bakanlıkla el ele vererek Kozan´daki tarihi değerlerimizi yaşatmak için elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz. Konakları hibe ederek desteklerini bizlerden esirgemeyen Yapıcı ailesine, Yiğenoğlu ailesine ve Çamurdan ailesine teşekkür ediyorum?

Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk konuşmasını tamamladıktan sonra restorasyon çalışmasının yüklenici firması olarak görev alan Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer´de bir konuşma yaptı.

Yapılan konuşmaların ardından Yapıcı, Yiğenoğlu ve Çamurdan ailelerine plaket verildi.

Açılış törenine katılanlar Yapıcı Konağı´nın açılışını gerçekleştirdi. Protokol ve vatandaşlar restorasyonu tamamlanan Yapıcı Konağı´nı gezerek Konak hakkında yetkililerden bilgi aldı.