Tarihi Kozan ve yapı taşları

Tarihi Kozan ve yapı taşları

Kozan tarihi, asırlardan bu yana önemli bir yer edinmiş ama yeterince tanıtılamamış, yetim bırakılmış bir şehirdir.

 

Adanın büyük ilçelerinden birisi olan Kozan 132.000 nüfusa sahip ayrıca Akdeniz ikliminin görüldüğü büyük bir ilçedir. Asırlar boyunca tarihe mal olmuş yapı taşları ve kültüre sahip bir kent konumundadır.  Kozan’ın tarihi, gezilecek yerleri günümüzde yeterince bilinmemektedir. Yurt içinden gelen turistler azda olsa tanınmakta ama yurt dışından gelen turistler bu durumdan tamamen habersizdir. Bunun sebebi ise İlçeyi yöneten kişilerin kurum ve kuruluş başkanlarının değişiklik göstermesi, belediye başkanının değişmesi, Kozan adına yeterli kültür tanıtımının yapılmaması, gerekli etkinlik ve faaliyetlerin düzenlenmemesi gibi etkenler baş unsurlardır.

 Kozan’ın en önemli mihenk taşlarından bir tanesi Unesco Dünya Mirasları arasında korunan “Anavarza Antik Kenti’dir” Bu kent tarihte, Kilikyalıların en büyük iki kentinden bir tanesidir. Efes’in beş katı büyüklükte olan şehrin bir kısmı halen gün yüzüne çıkarılmayı beklemektedir. Ayrıca halk bu antik şehir ile iç içe yaşamakta ve tarihi yapıya sahip çıkmaktadır.

Kozan ilçe merkezinde yer alan” Kozan Kalesi” ilçenin önemli ticaret merkezlerinden bir tanesi ayrıca halka sunmuş olduğu görsel şölen ile seyir zevki veren efsanevi manzaraya sahiptir. Hristiyanlık dini için büyük öneme sahip Manastır daha önceden çekilmiş filmlere de ev sahipliği yapmıştır.

 Türk toplumunun geleneksel mimarisini yansıtan Arıkan Konağı, kalenin içerisinde ilçeye tepeden bakan bir konumdadır. Çukurova topraklarına özgü bir ev yapısına sahip olan konak hem başarılı mimarisi hem de o dönemin yerleşkesinde yaşayan aydın kesimin hayat tarzını göstermektedir. Bırakmış olduğu izler ve kalıntılar ile Türk sinemasına ev sahipliği yapmaktadır.

Eski Memlüklü Sultanı Emir Abdullah Hoşkadem tarafından1448 yılında yaptırılan “Hoşkadem Cami “ dikdörtgen plan üzerine kurulu kesme taşlar ile yapılmıştır. Bu caminin yapımında çimento yada demir gibi sağlamlaştırıcı bir ürün kullanılmadığı halde sağlamlığını korumaktadır.

Kilgen Çayı üzerinde bulunan sulama ve elektrik ihtiyacını karşılamak üzerine kurulan “Kozan Barajı” Kozan halkının  ve köylünün su ihtiyacını karşılamaktadır. Barajın yola bakan kısmında işletme yeri olarak kullanılan kafe gelen misafirlere hizmet vermektedir. Barajın çevresinde bulunan çam ağaçları ve zakkum çiçekleri eşliğinde yaklaşık bir saat süren tekne turu ile koyları ziyaret edebilirsiniz.

Geleneksel Türk mimarisinin en güzel örneklerinden olan “Kozan evleri“ bölgenin sıcak iklimine karşı inşa edilmiştir. Bu yörenin misafirperverliğini sergileyen, ibrik imgesi evlerin kapılarında ve balkonlarında süsleme olarak kullanılmıştır. Ayrıca tarihi evlerin birbirinden farklı özelliklere de sahip olması dikkat çekmektedir.

Kozan- Feke yolu üzerinde bulunan “Dağılcak Mesire Alanı”  yöre halkı tarafından çok tercih edilen bir mekan konumundadır. Kuvvetli bir pınardan dökülen suyun dere olarak aktığı alana yayılması ve çepeçevre yayılan dev çınar ağaçlarının etrafı kapatması  etkileyici bir görsel şölen sunmaktadır.  Yöre halkını hafta sonu ve hafta içi günlerde tercih ettiği, piknik yaptıkları yerdir.

Sumbas Çayı’nın çıkış noktasında bulunan “Bucak Cennet Vadisi” nehir gibi büyük, etkileyici görüntüsüyle ismi gibi cenneti anımsatır. Oldukça soğuk olan bu suyun çevresinde canlı alabalık tesisleri kuruludur. Yine bölge halkının sunmuş olduğu, el yapımı turunç reçeli ve damak tadınıza uygun yöresel lezzetler de eşlik eder.

 İlçe merkezinde yer alan “Tarihi Roma Köprüsü” eskiden Adana’yı Kozan’a bağlamaktaydı. Tam olarak ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmeyen mimarinin Roma İmparatorluğu döneminde inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Yukarıda sayılan Kozan’ın tarihi ve kültürel değerleri konusunda tanıtımın eksik olduğu apaçık ortada. Sadece belediyenin değil, toplumun birlik içerisinde hareket ederek Kozan’ın her platformda tanıtılması çok önemli. Birlik ve beraberlik sağlandığında Kozan ve bölgesi tarih turizmine kazandırılır. Bu da ilçe ekonomisine büyük katkı sağlar.

 

Haber: Seher SOLMUŞGÜL



Anahtar Kelimeler: Tarihi Kozan taşları