Anahtar Kelimeler: TEŞHİS 2004 KONULDU

?TEŞHİS 2004´te KONULDU?

?TEŞHİS 2004´te KONULDU?

Kozan Belediye başkanı Kazım Özgan, Kozan´ın tarih turizmine yönlendirilmesi amacıyla 2004 yılında teşhisi koyduklarını ve bu yönde çalışma yaptıklarını ifade etti.

4 Temmuz tarihinde Kozan Ekspres Gazetesi´nde; ?Kurtuluş yolu tarih turizmi? başlığı altında, tarihi Hurmalı Konak İşletmecisi Amir Akdağ´ın önerileri doğrultusunda Kozan tarih turizminin az bütçeyle canlandırılabileceğinin haberini yapmıştık.

Amir Akdağ, Kozan tarih turizminin canlandırılması için 7 maddeden oluşan yol haritasını Kozan Ekspres Gazetesi ile paylaşmıştı. Amir Akdağ; Kozan´da koruma altında olan olmayan 100 yıldan eski taş binaların yok olmaktan kurtarılması, özellikle günü birlik tur düzenleyen tur şirketleri temsilcilerinin Kozan´a davet edilmesi ve karşılıklı görüşmelerle Adana, Mersin, Maraş, Gaziantep gibi yakın büyükşehirlerden Kozan´a tur düzenlenmesi için gerekli şartların oluşturulması, Kozan giriş yollarına gezilebilecek yerleri gösteren büyük tabelaların konulması, günlük doğa gezileri için yeni parkurların bulunup tanıtımının yapılması, belediye tanzim satış mağazası oluşturulması, festivaller ve karnavalların mutlaka gerçekleştirilmesi ve Kozan dışında Ankara, İstanbul, Adana gibi şehirlerde yaşayan çalışan üst mevkilerde bulunan Kozanlıları fahri görevlendirmelerle Kozan için çalışmaya teşvik ve önere etmek suretiyle Kozan´ın tanıtımının hızlandırılması gerektiğinin altını çizmişti.

İşletmeci Amir Akdağ´ın önerilerinin ardından Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, Kozan Ekspres Gazetesi´ne yaptığı açıklamada; tarih turizminin canlandırılması noktasında teşhisi 2004 yılında koyduklarını ifade etti.

Kozan Ekspres Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hüseyin Erciyes´e yaptığı açıklamada, yapılan haberle ilgili olarak bir dizi açıklamada bulundu.

?İlk teşhisi 2004´te koyduk?

Erciyes´e, tarih turizmine teşhisi 2004 yılında koyduklarını ifade eden Belediye Başkanı Kazım Özgan, görevde oldukları süre içerisinde her türlü tarihi değerlerin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması noktasında çalışmalar yapıldığını, yerli ve yabancı turistlerin Kozan´a gelmesi için belediye olarak her türlü imkanın sağlandığını ifade etti.

?10 yıllık dönem içinde çok iş yaptık?

Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, tarih turizmini canlandırmak amacıyla Kozan Kalesi, Manastır, Aşağı ve Yukarı Çarşı restorasyonu, Büyük Cami restorasyonu, Mustafa Kemal Sokak restorasyonu, Yaverin Konağı restorasyonu vb. yerlerde ciddi manada çalışma yaptıklarını söyledi. Kazım Özgan, kendilerinin göreve geldiğinde Kozan Kalesi´ne hiç kimsenin çıkamadığını belirterek, o günleri geride bıraktıklarını ifade etti.

?Yaptığımız çalışmalarla turizm kimliği ortaya çıktı?

Ekspres Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hüseyin Erciyes´e, yapılan tarihi çalışmalarla ilgili olarak bilgi veren Kazım Özgan, kendi 10 yıllık döneminde yaptığı tarih turizmine ilişkin çalışmalarla, Kozan´daki tarih kimliğinin ortaya çıktığını ifade etti. Yapılan restorasyon ve çevre düzenlemeleri ile Kozan´a hiç gelmeyen turistlerin geldiğini, ömründe hiç Kozan Kalesi´ne çıkmamış insanların Kozan Kalesi´ne çıkarak gezdiğini, tarihini ve kültürünü öğrendiğini ifade etti. Kazım Özgan, tarih turizmi ile ilgili olarak çalışmalarının bu dönemde de ara verilmeden devam edeceğini kaydetti.

?Kozan turizm kenti olabilir?

Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, Kozan´ın sadece tarih turizmi ile ilgili değil, yayla turizmi, doğa turizmi, kış aylarında kayak turizmi ile canlandırabileceğini söyledi. Özgan, Ürgüp´ü ünlendiren balon turizminin de Kozan´a kazandırılarak, Kozan´ın tarih ve doğa turizminde merkez haline getirileceğini vurguladı.

?İç Anadolu ile Akdeniz´i birbirine bağlayacak şehir Kozan?

Kozan´ın güzel coğrafi konuma sahip olan ilçeler arasında olduğunu belirten Kozan Belediye başkanı Kazım Özgan, ?Mansurlu-Kayseri yolunun faaliyete geçmesinin ardından Kozan´da büyük değişiklikler olacaktır? ifadesini kullandı. Kayseri yolunun sadece ticari açıdan değil, tarih ve doğa turizmi açısından Kozan için çok önemli olduğuna dikkat çekti. Bundan dolayı bu yolun bir an önce bitirilerek hizmete açılması gerektiğini de vurguladı.

?Kozan Kalesi cazibe merkezi olacak?

Kozan Kalesi´nde geçmiş dönemlerde çevre düzenlenmesi ve yol yapım çalışmalarının tamamlandığını belirten Kazım Özgan, Kozan Kalesi´ne restaurant-cafe ve otel yapılarak buranın canlandırılacağını ifade etti. Ayrıca, Kozan Kalesi´nden Tavşantepe Mahallesi´ne teleferik projelerinin olduğunu belirten Kazım Özgan, bu proje hayata geçmese dahi Kozan Kalesi yol başlangıcından tepeye kadar asansör sisteminin faaliyete geçirileceğini sözlerine ekledi. Yerli ve yabancı turistlerin Jandarma Karakolu´nun bulunduğu yerden asansörle veya araçla Kozan Kalesi´ne taşınacağını belirtti. Kazım Özgan, tarih turizminin canlandırılması için her türlü gayreti göstereceklerini sözlerine ekledi.

?Amir Bey´i takdir ediyorum?

Kozan Belediye başkanı Kazım Özgan, Hurmalı Konak İşletmecisi Amir Akdağ´ın tarih turizminin canlandırması noktasında verdiği yol haritası bilgilerinin tamamına katıldığını ifade etti. ?Son 5 yıl içerisinde özel sektörde tarih turizmi girişiminde bulunduğu için kendisini ayrıca tebrik ediyorum. Projeleri ve yol haritası ile ilgili olarak kendisiyle daha önce görüştük. Yapılması gereken çalışmalarımızı birlikte yapmak isteriz. Ayrıca Amir Akdağ gibi başka kişilerin de tarihi konakları veya tarihi mekanları değerlendirerek tarih turizmine kazandırılması noktasında, belediye olarak her türlü desteği vereceğiz? dedi.

?Otellerin çoğalması gerekiyor?

Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, tarih turizminde en önemli noktanın otel olduğuna dikkat çekti. Beypazarı örneğini veren Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, ?Günü birlik gezilerde herhangi bir sorun yok. Ancak, konaklama konusunda yeterli seviyede değiliz. Bunun aşılması içinde çalışmalarımız devam ediyo?r dedi. Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, mevcutta bulunan konakların restorasyonları tamamlandıktan sonra butik otel olarak hizmet vermesi içinde proje çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

?Anavarza´da dinlenme alanı ve restaurant açılacak?

Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Anavarza Kalesi´nde bulunan dinlenme alanı ve restaurant bölümünün Kozan Belediyesi´ne geçtiğini ifade ederek, kısa süre içerisinde burada hizmet verilmeye başlanacağını söyledi. Anavarza Kalesi´ne bu sayede Kozan Belediyesi elinin deyeceğini ifade etti.