Turunç ağaçları görsel güzelliğini ekonomik kazanç ile taçlandırıyor 

Turunç ağaçları görsel güzelliğini ekonomik kazanç ile taçlandırıyor 

Şehir merkezinde görsel şölen oluşturan turunç ağaçlarından topladığı turunçlardan elde ettiği gelir sayesinde evinin gelirini sağladı ve eşinin emekli maaşını da birikime bıraktı.

Çukurova’nın gözbebeği konumunda bulunan medeniyetler şehri Kozan yılın her dönemi farkı güzellikleri ve imkanları ile göz dolduruyor.

Kış aylarında sofralık narenciye ile Türkiye pazarında marka haline gelen Kozan narenciyesinin babası olan turunç ağaçları şehrin caddelerinde görsel güzellik sergilerken ağaçların meyvesi de ilgi duyan ailelere geçim kaynağı sağlıyor.

2 yıldan bu yana turunç kabuklarından elde ettiği gelir ile eşinin emekli maaşını birikime bırakmayı başaran girişimci ev hanımı Mine Sevgili “ turunç kabuğu sayesinde eşimin emekli maaşına dokunmadan geçimimizi sağladık” dedi.

Şevkiye Mahallesinde ikamet eden Sevgili “ilk olarak geçtiğimiz yıl ilçe merkezinde bulunan turunç ağaçlarının meyvesini topladım. Kabuklarını soydum. Soyduğum kabukları kurutarak satışını gerçekleştirdim. Satıştan elde ettiğim gelir ile evimin mutfak ihtiyaçları başta olmak üzere bir çok ihtiyacımı karşıladım. Daha önceleri eşimin emekli maaşını yetiştirmede zorluk çekerken, turunç kabukları sayesinde yetmeyen emekli maaşını artırmaya başladık.” Dedi.

Kozan ve bölgesinin tarım alanındaki en büyük gelir kalemini oluşturan narenciye 2020 yılı sezonunda üreticisine de kazandırdı.

Şehrin muhtelif caddelerinden topladığı turunç kabuklarını evinin önünde bulunan bahçede kurutan Sevgili kabukların satışını ayağına kadar gelen tüccarlara yaptığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti.

“Çalışmak isteyen insan her türlü çalışarak nafakasını çıkartır. Bu dönemde hiçbir insan aç kalmaz. Ev hanımıyım geceleri cadde üzerinde bulunan turunç ağaçlarının başına çıkarak turunç topluyorum. Topladığım turunçları kurutarak satıyorum. Sattığım turunç kabukları sayesinde geçtiğimiz yıl 8 bin civarında para kazandım. Bu yılda bu rakamı geçmeyi hedefliyorum. Bu da bana büyük mutluluk yaşatıyor. Tüm kadınlarımızı girişimci olmaya davet ediyorum. Evde oturup dertlenmek problem çözmüyor. Dışarı çıkın, çevrenize bakın ve size göz atan iş fırsatlarını küçük dokunuşlar ile hayata geçirin” diyen Sevgili kendisine destek olan eşine de teşekkür etmeyi ihmal etmedi.