Tuvalet Çukuru Kazdı, Altından Tarih Çıktı

Tuvalet Çukuru Kazdı, Altından Tarih Çıktı

Kozan´a bağlı Hamamköyü mahallesinde bir kişi tapulu arsasına tuvalet çukuru kazarken tarihe ışık tututacak, tarihi eser buldu.

32 yaşındaki evli ve 3 çocuk babası Serkan Biçer, evinin yanına tuvalet çukuru kazarken bazı renkli taş parçalarına rastladı. Durumu hemen eşi Yasemin Biçer´e anlattı. Eşi burada tarihi bir eser var? diyerk hemen Jandarma ekiplerine haber verdiler.

Yaşanan süreci gazetemize anlatan Serkan Biçer şunları söyledi:

? Tapulu arsamıza tuvalet çukuru kazmak istedim. Kazarken, bazı renkli renkli taşlara rastladım. Kazdıkça daha farklı şekilerde  desenler ortaya çıkmaya başladı. Ne olduğunu anlamadığım için üniversite mezunu olan eşime söyledim. O da desenleri ve renkli taşları görünce şaşırdı. Bunların tarihi değerinin olduğunu söyleyerek Jandarmaya haber verdik. Jandarma ekipleri gelerek tarihi eserin çıktığı yeri güvenlik altına aldılar. Adana Müzeler Müdürlüğü´nden arkeologlarda  gelerek inceleme yaptılar. Arkeologların ilk belirlemelerine göre, buranın Roma dönemine ait 1600 yıllık  bir villa tarzı yerleşim yerinin zemini olabileceğini söylediler. Buranın tarihe ışık tıtacağını belirterek mozaikin zarar görmemesi için üzerini ince bir battaniye ile kapatarak koruma altına aldılar. Önümüzdeki günlerde burada yaklaışık bir dönüm arazi üzerinde kazı çalışmasının yapılacağı ve bu kazıdan sonra daha net bir bilgi elde edileceği söylendi. Ayrıca Jandarma ekipleri evin dört bir köşesine kamera yerleitirdi. Kamera Jandarma tarafından 24 saat boyunca takip ediliyor. İnşallah burası başta Adana ve Kozan´ımıza tarih turizmine katkı sağlar? dedi.

Yetkililer, kazı çalışmalarının yaklaşık 2 hafta içinde başlayacağını belirttiler.