Üretici Ve Tüccar Mutlu, İşçi Dertli

Üretici Ve Tüccar Mutlu, İşçi Dertli

Bölgemizde ve ilçemizde limon hasadı başlaması ile birlikte narenciye işçileri yevmiyelerinin düşüklüğünden dert yanıyorlar.

Limon hasadının başlaması ile birlikte limonun kilosu 1 Tl ye kadar yükseldi. Bu yükseliş çiftçi ve tüccarı mutlu ederken limon hasadını yapan narenciye işçileri günlük yevmiyelerinin düşüklüğünden şikâyetçi.

Limon hasadını yapan işçiler “ Bizler yıllardan buyana mevsimlik olarak narenciye işçiliği yapıyoruz. Sabah saat 05 de kalkıp narenciye bahçelerine geliyoruz. Yağmur demeden, çamur demeden limon hasadı yapıyoruz. Herhangi bir sosyal güvencemiz yok. Sosyal güvencemizin olmadığını bir kenara bırakıyoruz. Lakin aldığımız yevmiye sadece 33 TL bu aldığımız rakamlar çok düşük. Her yıl zam istediğimizde ürünün para etmediği, bu nedenle de zam yapılmadığını söylüyorlar. Bu sezon ise narenciye para ediyor. Ama bizler hala 33 TL yevmiye alıyoruz. Bizler yevmiyelerimizin bir an önce iyileştirilmesini istiyoruz.” Dediler.

Hiçbir Sosyal Güvenceleri Yok

Öte yandan yaklaşık olarak 20 yıldan bu yana narenciye işçiliği yapan ve isminin açıklanmasını istemeyen 55 yaşındaki narenciye işçisi “ Ben yaklaşık olarak 20 yıldır bu işlerde çalışıyorum. Hiçbir sosyal güvencem olmadı. Akranlarım hep emekli oldu. Ben hala portakal bahçelerinde çalışıyorum. Yaklaşık olarak 17 saat çalışıyoruz. Bunun karşılığında aldığımız para 33 lira o da dolandırılmazsak. Bir hasta olduğumuz zaman eczanedeki ilaç paramız 50 ile 100 TL arasında tutuyor. Hasta olduğumuz an ortalama 3 yevmiyeyi ilaca veriyoruz. Birde işe gidemediğimiz günler yevmiye yok. Gelin bu işin altından siz kalkın. Biz zam istiyoruz. Yevmiyemiz en az 50 lira olmalıdır. Patronlara az bir baskı kursak hemen Doğulu ( Kürt ) işçileri getirmekle tehdit ediyorlar. Bu patronları bir bölümü de o işçileri getiriyor. Herkes güçlüden ve zenginden yana bizim bir değerimiz yok. Buradan büyüklerimize sesleniyorum derdimize çare olsunlar.” Dedi.

İlçe İşçisini Tercih Etmiyorlar

Uzun yıllardan buyana işçi çavuşluğu yapan ayrıca bölgede narenciye ticareti yapan tüccarların işçileri ilçe ve il dışından getirdiğini iddia ederek şu şekilde konuştu. “ Uzun yıllardan bu yana bu işi yapıyorum. Eskisi gibi bir işçi talebi yok. Maalesef eskiden sezonda işçi bulamazken şimdilerde bağlantı kurduğumuz işçilerimiz boşta kalmaktadır. Bunun en büyük sebebi de tüccarların dışarıdan işçi getirmeleridir. Daha iyi ve hızlı çalıştıkları gerekçesi ile kürt işçileri getiriyorlar. Buda bizleri büyük sıkıntıya koyuyor. Bizler gidip onların memleketlerinde çalışsak buna kesinlikle izin vermezler. Lakin biz sesimizi duyuramadığımızdan dolayı bu gidişe bir türlü engel olamıyoruz. İşçi yevmiyeleri arkadaşlarımın dediği gibi çok düşük. Topladığımız limonun kilosu 1,5 TL olmuş işçinin aldığı ortada yevmiyelerin bir an önce yükselmesini istiyoruz.” Dedi.

1 İşçi Günde 16 Saat Çalışıyor

Öte yandan yaptığımız araştırmalarda narenciye işçilerinin yaklaşık 3 yıldan buyana aynı fiyat üzerinden çalıştıklarını tespit ettik. Narenciye hasadına giden bir işçi 1 gün sonunda aldığı yevmiye 36 TL, aldığı 36 TL yevmiyenin 3 Tl sini işçi çavuşları aracılık komisyonu adı altında işçiden kesiyor. Bir işçi günde ortalama 16 saat çalışıyor. Öğle yemeğini işçi kendi cebinden karşılıyor. İşçi çavuşundan topladıkları gündelik yevmiye fişlerini 35 ile 55 gün içinde nakde çeviriyorlar.