Zahide azgın, 'Prim gün sayısının eşitlenerek norm birliğinin sağlanması gerekiyor'

Zahide azgın,

Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Zahide Azgın, EYT ile ilgili yapılan düzenlemelerin birçok vatandaşı sevindirdiğini ancak esnaf ve sanatkârların bu düzenlemeden faydalanamamasının burukluğunu yaşadığını belirtti.

Esnaf ve sanatkârların ve staj mağdurlarının da EYT'den faydalanabilmesi için mevcut düzenlemelere ek bir madde ilave edilmesi gerektiğini ifade eden Azgın, prim gün sayısının eşitlenerek norm birliğinin sağlanması gerektiğini söyledi. Azgın, EYT mücadelesi veren birçok kişinin gencecik yaşta emekli olmak için mücadele ettiğini belirtirken esnafın aradaki prim farkını yatırabilmek için 7-8 sene çalışmak zorunda olduğunu ifade etti.

Esnafın günde 18 saat çalışarak 9 bin prim gününde emekli olurken SSK'lıların 8 saat çalışarak 7 bin 200 günde emekli olabildiği Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu vurgulayan Azgın, esnafın da SSK'lilar gibi 7 bin 200 prim günü ile emekli olabilmesi gerektiğini savundu. Azgın, EYT düzenlemesinin esnafın sorununu çözmediği gibi geriye dönük borçlanma hakkı verilmediği için mağduriyetleri artırdığını belirtti. Geriye dönük borçlanma hakkının sağlanması ile devlete önemli bir gelir kaynağı sağlanabileceğini ifade etti.

Ülkemizde özellikle teknik beceri gerektiren çok sayıda meslek kolunda ciddi bir ara eleman sıkıntısı yaşandığını belirten Azgın, staj mağduriyetinin çözülmediği takdirde iş yerlerinde ara eleman bulma imkânı olamayacağını ifade etti. Bu nedenle staj süresinin de mutlaka emekliliğe sayılması gerektiğini söyledi.

Azgın, son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bu konudaki çalışmalarını hızlandırması gerektiğine dikkat çekerek, esnaf ve sanatkârların haklarının korunması ve mağduriyetlerinin giderilmesi için gereken düzenlemelerin yapılmasını talep etti