Özcan ALADAĞ


ADANA'DA HAYALET SINIF AÇILDI MI?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, önceki gün bir açıklama yaparak para karşılığında hayalet sınıf açmak yöntemiyle sahte diploma verildiğini kabul edip bu anlamda 500 okula ceza kesildiğini söyledi.


Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, önceki gün bir açıklama yaparak para karşılığında hayalet sınıf açmak yöntemiyle sahte diploma verildiğini kabul edip bu anlamda 500 okula ceza kesildiğini söyledi.

Önce bu hayalet sınıf ne anlama geliyor? Nasıl sahte diploma veriliyor? Onu bir açıklayalım dilerseniz.

Bazı lise son sınıf öğrencileri, üniversite sınavına daha rahat hazırlanmak amacıyla açık liseye geçiş de zorlaştığı için özel okullara geçiş yapıp para karşılığı açıkta okuyor. Bazı özel okullarda “hayalet sınıflar” kurulduğu, bu sınıflara kaydolan öğrenci velilerinden yüksek ücretler istendiği, öğrencilerin devamsız oldukları hâlde bu sınıflara gelmiş gibi gösterildiği belirtiliyor. İşte hayalet sınıfın ve sahte diplomanın anlamı…

Peki, ceza kesilen 500 okul arasında Adana’daki özel okullar yer aldılar mı?

Bu sorunun yanıtını aramak lazım diye düşünüyorum.

Bunu da bu kentin idarecilerine soru olarak yöneltelim. Sanırım bu sorumuzu da görmezlikten, duymazlıktan gelecekler. Çünkü bugüne kadar hangi konuda ne soru yöneltip yanıt aradıysak görmezlikten, duymazlıktan geldiler.

Olsun. Biz yine de sormuş olalım.

Adana’da hayalet sınıf açarak bu şekilde sahte diploma veren okullar oldular mı?

Sahte diploma derken aklıma Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden verilen sahte diplomalar geldi. Öğrenci işleri marifeti ile öğrencilerin ders notları yükseltildi bu şehirde. Öğrenci mezun edilip avukat diploması verildi. Konuyu haber yaptığımızda soruşturma açıldı. Sahte diplomalar iptal edildi.

Bu olayın içinde olanlara ne ceza verildi? Onu bilmiyorum. Çünkü konuyla ilgili açıklama yapmaları gerekenler derin sessizlik içine girdiler. Koca üniversiteden bahsediyoruz.

Hani son günlerde açıklama yaparak “Çukurova Üniversitesi olarak şu kadar başarılıyız, bu kadar başarılıyız. Sıralamada şuraya geldik, buraya geldik’ diyorlar ya…

Koca üniversitede sahte diploma oluyor da özel liselerde olmaz mı?

Sözün özü, tuz kokmuş!

Çivi çıkmış, sapla saman birbirine karışmış…

Eğitim kurumlarıyla bu kadar uğraşılır ise olacağı budur…

Sorumuza yanıt vermesi gerekenler bakın görün yine yanıt vermeyecekler. Biz de yeri geldikçe bu soruları sormaya devam edeceğiz.