Kurtuluş KILINÇ


ALİ HAYDAR BOZKURT NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR?

Bu yazı birileri aksini düşünüyor/düşünecek olsa da hiç bir ön yargı içermeden düşüncelerimi aktarmak için yazıldı.


Bu yazı birileri aksini düşünüyor/düşünecek olsa da hiç bir ön yargı içermeden düşüncelerimi aktarmak için yazıldı. Bu zihniyet devam ederse Portakal Çiçeği Karnavalı politize olmuş, belli kişi ve kurumların düzenlediği bir organizasyon olarak yoluna devam edecek.

Bu düşüncelerimi tertip heyetinin deyimiyle; 'YEREL BASIN'a yönelik toplantısının ardından yazıyorum. ("Ne demek yerel basın? İnternet çağında yerel denilen basının da bırakın ulusu dünyanın dört bir yanına anında haberlerini ulaştırabildiğini bilmiyorlar mı?" diye sormayın. Onu ben bilemem.)
Madem bu organizasyonun fikir babası Ali Haydar Bozkurt o zaman onunla başlayayım. Bozkurt, milletin aklıyla adeta dalga geçiyor. Çünkü basın toplantısında "Bir düğün bile yaparsanız sorunlar çıkıyor. Bu karnavalda da sorun çıkabilir" dedi. (Bunun asıl anlamı, "Biz tam hazır değiliz ve sorunlar çıkacağını biliyoruz ama siz bunları görmezden gelin" demektir.)

Kusura bakmasın ama ben 10. kez düğün yapıyorsam o düğünde sorun çıkmasına müsaade etmeyecek kadar iş bilirim.

Ayrıca bir meslektaşımızın organizasyondaki bazı eksiklikler ve yanlışlara yönelik itirazına son derece yakışıksız sözlerle karşılık vermesi de YEREL BASIN mensuplarına karşı tahammülsüzlüğünü gösterdi.

"Sen beni arayıp gazetede reklam girmek için şu kadar para istedin" deyip bir rakam belirtmesi de tam anlamıyla saygısızlıktı. Yani o rakam daha çok olsa konu daha değişik mi algılanacaktı? Ayrıca o bahsedilen para kendisi için küçük bir para olabilir ve bir akşam yemeğinde bahşiş bıraktığı bir bedel de olabilir ancak basın mensupları içerisinde o paralarla ev geçindirmeye, çoluk çocuğunun rızkını çıkarmaya çalışan çok sayıda gazeteci dostumuz var.

Bir de Bozkurt; "Bu karnaval sıfır maliyetle yapılıyor" dedi. Lisede, 'Mâl Olma Hesabı' diye bir dersimiz vardı. Ürün imalatındaki fireyi bile maliyetin içine katmamız gerektiği anlatılırdı. Beyefendi kendi cebinden para çıkmayınca karnavalın maliyetinin sıfır lira olduğunu zannediyor. Sanki belediyelerin kasasından çıkan milyonlarca lira milletin parası para değil. Bu mantıkla koskoca Toyota'yı iyi yönetiyor vallahi. Gerçi Adana'nın kalbindeki Atatürk Parkı'nın kalbine Toyota'nın ürettiği araçları çimleri de heba etmek adına koydurabilecek gücü olduğuna göre işini iyi yapıyor. Kendi adına ya da çalıştığı kurum adına ne yaparsa yapsın halkın parası adına konuşmasın. Organizasyonun sıfır lira ile yapıldığını iddia etmek matematik bilmemektir. Aksi, milleti aptal yerine koymaktır. İkisi de ayıp.

Bugüne kadar basına bile tek kuruş reklam verilmediğini de söyledi Ali Haydar Bozkurt. Doğru reklam vermemiş olabilirsiniz ama ağırladığınız ULUSAL BASIN MENSUPLARI ve ÜNLÜ İSİMLER için kaç kalemde kaç milyon lira para çıktı belediyelerin kasasından açıklayabilir misiniz? Herhalde stantlardan alınan günlük 300 TL ile veya sponsorlardan aldıklarınız ile karşılamıyorsunuz bu paraları.

Başından beri karnavalın bu zihniyetle yönetilmesine karşıyım. Çünkü bu zihniyet ayrıştırıcı, ötekileştirici ve belirli bir zihniyetin ürünü. Bu zihniyetten bu halk için yararlı bir şey çıkacağını düşünmüyorum.
Ben böyle açık açık yazınca birileri bunu ideolojik saiklerle yazdığımı düşünüyorlar ancak yanılıyorlar. Asıl ideolojik olan organizasyon komitesinin duruşu.

O gün toplantıda Yüreğir ve Sarıçam Belediye başkanlarının olmaması, bu belediyelerin logolarının sponsorlar arasında yer almaması ancak buna rağmen birisi büyükşehir dört belediye başkanının CHP'li olması da buna bir işaret.

Vali Bey'in orada neden bulunduğunu sorsam şimdi birileri gene sinirden havalara zıplayacak ancak eğer birlikteliği oluşturamıyorsanız şehrin Valisinin tarafmış gibi fotoğraf vermesini engellemeniz lazım değil mi?

Bana kalırsa bütün bu sıkıntıların ötesinde asıl suç bizim YEREL BASINda. Bir kısmı o kadar ötelenmelerine ve aşağılanmalarına rağmen tam sayfa girdiler haberleri. Allah aşkına bu karnaval için özellikle gazete alan, televizyon izleyen tek bir kişi var mı? Ayrıca onlara iş düşürmeden 50 bin baskıyı bir kuruma bastırıp ücretsiz dağıtıyorlar zaten. Ali Haydar Bey bu 50 bin baskıyı da sıfır lira maliyetle çıkarmış mıdır acaba?

Bu ayrımcılığa, ikircikli tutuma, iş bilmezliğe Dur! diyebilme cesareti gösterebilseydik seneye çok daha farklı bir festival olabilirdi ancak başaramadık. Bu kafayla anca bu kadar. Ali Haydar Bozkurt'un ve karnaval komitesinin tutumu da bize müstehak.