Edibe GÜLNAR


BELEDİYELER VE KESİNTİLER

Pandemi sürecinde belediyelerin gelirleri oldukça çok azaldı. Kıt imkânlar ile yerelde hizmet veren belediyeler artık iflas etme noktasına geldiler.


Pandemi sürecinde belediyelerin gelirleri oldukça çok azaldı. Kıt imkânlar ile yerelde hizmet veren belediyeler artık iflas etme noktasına geldiler.
Hükümetten yeterli destek bulamayan kesimlere yönelik belediyeler meclislerinde aldıkları kararlar ile karınca kararınca yardım ettiler. Etmeye de devam ediyorlar. Özellikle Büyükşehir Belediyesi bu konularda ön plana çıktı.

İlçe belediyeler de bir yandan borçlarının kesilmesi, diğer yandan yapılandırmalar derken üstün bir de insanların belediyeye olan borçlarını zamanında ödememeleri eklenince gelirler iyice düştü. Çıkmaza girildi adeta.

Şimdileri ilçe belediye başkanları Hükümete bir öneri getirmeye başladılar. 6 ay boyunca belediyelere gelen paralardan kesintinin yapılmamasını istiyorlar. Nefes almak adına, rahatlamak adına…

Hükümet bu kararı alıp hayata geçirir mi? Biraz zor gözüküyor. Çünkü Hükümetin de artık dayanacak hali kalmadı. Son yapılan elektrik, doğalgaz zamları ve bu zamların yansımalarına bakacak olursak, Hükümetin belediyelerden gelen bu teklifi kabul ederek 6 ay boyunca kesinti yapmadan İller Bankası’ndan gelen paranın direk olarak ödenmesine izin vermesi pek mümkün gözükmüyor.

6 ay sonra belediyeler rahatlayacaklar mı? Bence biraz zor. Yılların birikintisi olan borç yığını altından imkânsızlıklar içindeki belediyenin kurtulmasına ait ışığın yandığı gözlenmiyor. Böyle de bir durum var ortada.

Bütünşehir Yasası çıkınca ilçe belediyelerinin imkânsızlıkları da artarak pergel açılmaya başlanıldı. Her şeyden sorumlu Büyükşehir olunca geliri de ilçe belediyelerinin elinden alan Büyükşehir Belediyeleri oldu.

Eski adıyla köylere yeni adıyla mahallelere gidiyor musunuz? Bilmem ama biz geçen hafta içinde Feke ve Saimbeyli’nin köylerine giderek buradaki kadınların faaliyetlerini yerinde inceledik.

Büyükşehir Belediyesi sınırlarına alınan köylerin hizmet adına yeterli hizmeti aldıklarını söylemek pek mümkün değil. Zaten köy halkının da şikayetleri var bu anlamda. Eski ile yeniyi mukayese yaparak ortada duran sorunları da yetkililere iletiyorlar. Ancak sorumluluk taşıyanların da imkansızlıklar nedeniyle ellerinden bir şeyin gelmemiş olması asıl acı veren durum…

Pandemi herkesi etkiledi ancak en çok da belediyeleri etkiledi. Bu anlamda AK Parti Hükümetinin yerel yönetimlere destek vermesi gerekiyor. İlçe belediye başkanlarının da “6 ay boyunca İller Bankası’ndan gelen paramız kesintiye uğramasın” çağrısına kulak verilmesi gerekiyor.

Hatırlatmış olalım. Belki bir iktidar yetkilisi duyar da dikkate alır! Belediyeleri bir nebze de olsa rahatlatırlar…