HÜSEYİN ERCİYES


Bir kez de kazanan KOZAN olsun!!!

“İmar” adı kısa yazması kolay lakin yaşadıkları o kadar basit değil. Maalesef yaşadığınız şehrin mimarı çizgileri o şehrin yaşanabilir bir şehir olup olmadığının sırlarını verir insanlara.


“İmar” adı kısa yazması kolay lakin yaşadıkları o kadar basit değil. Maalesef yaşadığınız şehrin mimarı çizgileri o şehrin yaşanabilir bir şehir olup olmadığının sırlarını verir insanlara. 
İmar, kanunlar nezdinde ilgili bakanlığın iştiraklari ile koruma altına alınırken, uygulayıcılar belediyelerdir. 5 yılda bir seçtiğimiz belediye başkanlarımızın boyunu posunu süzüp ne vaatler verdiğine kulak kapatırken, hiçbir zaman sormadık. Aslında sormakta aklımıza gelmedi. Siz, Kozan imarına ne kazandıracaksınız?  Biz sormadığımız gibi bugüne kadar gelen belediye başkanlarıda genel olarak bir şey yapmadı.  Yapmamalarının veya yapamamalarının altında yatan en büyük gerçek imarın ne olduğunu bilmemelerinden kaynaklandı. Mevcut belediye başkanımız Kazım Özgan’ın mimar olmasından dolayı konulara hakimiyeti göz ardı edilemez. Lakin, Sayın Özgan’da geçmişten gelen imar uygulamarını ortadan kaldıracak bir şeyler yapmadı veya yapamadı.  Şehir düzensiz olarak rant ve rantlara yönelik büyüyüp gitti maalesef…
Evet, maalesef binaların katlarını yükseltmek bir şehrin geliştiğinin işareti olmadı. Olmayacak. Güzelim tarım arazilerinin üzerlerine oturtulan devasa binalara ulaşılacak yollar minicik bırakıldı. Şehit Hüseyin Soydan (Işıklı Yol) Caddesi’ne bir bakında görün imarın içler acısı halini. İş işten geçti gidiyor. En azından küçük dokunuşlar ile bundan sonraki alanlardaki imarı düzeltelim. 
Ne kadar kötü imara sahip olduğumuza bir örnek daha vermek isterim. Turgut Özal Bulvarı (Göç Yolu) ayfa kavşağındaki göbeğin içine dikilen apartmanlar… Bu ve bu gibi örnekler sürüsü ile… 
Belediye başkanlarına ve belediye meclis üyelerine seçilmelerinin ardından en az 6 ay süre ile eğitim verilmeli. İmarın ismini dahi bir çoğu belediye meclis toplantısında duyan meclis üyelerinin aldıkları bir çok kararda çelişkili duruşları her dönemde imar rantını gündeme getirmiştir. Bu anlamla bir çok belediye başkanı, meclis üyesi yargılanmış, içlerinde cezaevi görenler dahi olmuştur. Bu tip hadiselerin yaşanmasında en büyük etken kişilerin arazileri üzerindeki rantlarını koruma gayretinden kaynaklanmaktadır.  Bu rant koruma girişimini de pek çok zaman seçilmişlerde müdahil edilmişler veya kendi istekleri ile olmuşlardır.  Belirttiğim gibi bir şehrin yaşanabilir bir şehir olması için hayat damarı imarıdır.
İmar devletimizin yasaları ile kesinleşmiş. Bakanlığın iştirakleri ile gevşetilmiş. Seçilmişlerin yetkilileri ile cıvıtılmış. İmar çalışanları tarafından çamur hale getirilmiştir.  İlçemizin genelinde yaklaşık 10 yıldan bu yana imar sıkıntıları yaşanmaya devam ediliyor.  Ağlıboğaz bölgesinin içerisinde bulunduğu durum bir çok insanın geleceği ile oynamıştır. Geç kalan ama son altı ayda çözümlenmesi için çalışmalar yapılan Ağlıboğaz bölgesinde imar lütfen çamur edilmesin. Toplamda 1300 dönüm alanda yaşanan sıkıntının 900 dönümündeki sıkıntı çözülmek üzere.  Eski Kozan’ı bitirdik. Oralarda sadece anılar yaşatılırken, şimdiki Kozan’ı yaşanmaz bir hale getirdik. En azından Ağlıboğaz’ı çocuklarımıza sağlıklı alan olarak bırakalım. Kendi hırs ve kazanımlarımıza çok bakmadan bir kezde kazanan Kozan olsun olmaz mı?