Özcan ALADAĞ


BU SİSTEM DOĞRU BİR SİSTEM DEĞİL

Türkiye’de eğitim sistemini bir türlü düzene koyamadılar. 2 yıla bir ortalama olarak Milli Eğitim Bakanının değiştiği bir ülkedeki eğitim sisteminden bahsediyoruz.


Türkiye’de eğitim sistemini bir türlü düzene koyamadılar. 2 yıla bir ortalama olarak Milli Eğitim Bakanının değiştiği bir ülkedeki eğitim sisteminden bahsediyoruz.
Yanılma deneme yöntemi ile bugüne kadar sürüp gelen bir sistemin yetiştirdiği çocuklardan da başarı bekliyoruz.
 Ortaokulu bitinen çocukların liseye kayıtlarında ciddi sıkıntı var. Diploma notuna göre öğrencileri yerleştirme kararı almış Milli Eğitim Bakanlığı. Pandemi nedeniyle uzaktan eğitim yaptırmış çocuklara. Çocukların başarı oranı ve diploma notları çok düşük.
Düşük olunca da merkezi sisteme dahil ederek bilgisayar üzerinden okul kayıtlarını yapma yolunu seçen bakanlık, evine oldukça uzak olan yerlerdeki okullara çocuklarını kayıt ettirmek durumunda kaldılar.
Maddi durumu iyi olmayan bu öğrencilerin velileri evlatlarını okullara götürmekte zorlanıyorlar. Yakınlarında bulunan okullara kayıt yaptıramayarak açıkta kalıyorlar. Böylelikle açık liseye gitmek durumunda kalan öğrencilerle kayıt dönemini resmen rezil rusvaya çevirdiler.
Bu sistem doğru değil. Doğru olmadığı da ortada. Ortaokulu bitiren öğrenci liseye kayıt olmak için denemedik yol bırakmıyor. Bir türlü de amacına ulaşamıyor. Meslek Liseleri ile İmam Hatip Lisesi’ne yönlenen bu öğrenciler, yetenekleri gereğince bu okullarda okuyacak öğrenciler de değiller. Kapasiteleri burayı da kaldırmıyor.
O vakit ortaya istenmeyen görüntüler çıkıyor. Çocuk okula devam etmiyor. Okumuyor, okulu bırakıp açık liseye yönleniyor.
Kim bu kayıt sistemini icat etmiş ise tez elden vazgeçsin. Yoksa çocukların kaderi ile oynamaya devam ediyorlar, edecekler de…
Milli Eğitimde öğrenci velilerinin fikrini almadan ortaya konulan yönetmelik, uygulama asıl olan uygulama değil. Çünkü bütün sıkıntıyı veli çekiyor. Hem maddi, hem de manevi…
Bakanlık yetkilileri belirli dönemlerde çalıştay yaparak projeleri tartışıp sonrasında da uygulamaya geçeriyorlar. Velilerin hangi şartlarda çocuklarını okuttuklarından resmen haberdar değil bu bakanlık! Eğer öyle olsa bugün ortaokuldan mezun olan çocukların evlerine en yakın okullara kayıt olmalarına imkan tanınırdı.
Bunu beceremeyen okul kayıt sistemini kim akıl ettiyse gelsin de bir izahatını yapsın bu sistemin faydasının…
Ağlanacak halimize güler olduk. Ortaokul öğrencileri kayıt nedeniyle sıkıntı yaşıyorlar. Bakanlık yetkilileri ise suskun…