Özcan ALADAĞ


BUĞDAY EKİMİNDEN VAZGEÇİYORLAR

Çukurova çiftçisi buğday ekiminden vazgeçiyor! Koca bir tehlike bizi bekliyor. Hazırlıklı olun… Önceki gün Çukurova’nın verimli topraklarına sahip Kozan’a ve tarımla uğraşılan köylerine gittim.


Çukurova çiftçisi buğday ekiminden vazgeçiyor! Koca bir tehlike bizi bekliyor. Hazırlıklı olun…
Önceki gün Çukurova’nın verimli topraklarına sahip Kozan’a ve tarımla uğraşılan köylerine gittim. Özümüzde tarımla uğraşma, çiftçilik olunca haliyle üreticilerle bir araya gelme fırsatı buldum. Gördüğüm odur ki Çukurova çiftçisi buğday ekmekten vazgeçiyor. Sebebi ise kar edememek…
Çiftçi, buğdayın girdi maliyetlerini hesap ediyor önce bana. Mazot, tarlayı sürme, ekme, ilaç atımı, gübre takviyesi ve biçtirip hasat etme. Bütün maliyetleri ortaya koyuyor ve bir dönüm başına çıkan maliyeti ve bir dönümden çıkan buğdayın satış fiyatını kıyaslıyor. “Tarla boş kalsa kazançlıyım” diyor.
Çiftçi bunu hesaplar iken kendisinin işçiliğini hiç ama hiç ortaya koymuyor!
Tarlasını kiraya yani icara vermesinin en doğru yöntem olduğunu söylüyor. Fıstık, mısır ekimi yapanlara tarlayı icara verdiğinden buğday ekmesinden elde edeceği gelirden daha fazla geliri olacağını düşünen çiftçi haliyle tarımdan uzaklaşıyor.
Bu tehlikeyi görmemezlikten gelmek asıl kusur bu olsa gerekir. Çözümü var mı? Bu sorunun. Elbette var…
Maliyetleri aşağıya çekmek elbette Hükümetin alacağı kararlar ile olacak. Tahıl ambarlarından birisi olan Çukurova’da durum çok kötü…
Son dönemlerde tarlaları toplulaştırma konusunda çıkan yasadan sonra yapılan uygulamalarda ağır aksak ilerlenmiş olsa da ileriye dönük olarak olumlu sonuçlar alınacağını düşünüyorum. Her ne kadar uygulamalarda aksayan yanlar olsa da bu aksayan sorunların yaratıcısı da yine vatandaş olunca söyleyecek pek fazla bir konu yok gibi görünüyor.
Ziraat odaları, ziraat mühendis odaları, tarımın paydaşlarının kuruluşlarının açıklamalarına bakıyorum. Tarlada çalışan eli nasır tutmuş üreticinin feryatlarını dışa vuruyorlar. Ziraat odası yetkilisinin şu sözünü çok anlamlı buldum konumuzla ilgili olarak.
“Bizim söylediklerimiz aslında Hükümetin işine gelir. Neden işlerine gelecek sözleri işlerine gelmiyormuş gibi duymazlıktan geliyorlar?”
Sahi, neden duymazlıktan geliyorlar? Onu da anlamış değiliz.
Sözün özü, Çukurova’da buğday ekim alanlarında azalma söz konusu. Çiftçi zarar ettiğini belirterek buğday ekmeyi ‘intihar etmek’ olarak nitelendiriyor netice olarak.
Bir kez de buradan biz dile getirmiş olalım. Maliyeti yüksek, kazancı olmayan bir ürünü ekmekteki ısrardan vazgeçen Çukurova üreticisini de Allah sabırlar versin diyelim.