Kurtuluş KILINÇ


Cumhur’un Büyükşehir Adayını Açıklıyorum

Daha önce birçok yazımda yazdığım gibi havasıyla-suyuyla, soğuğu-sıcağıyla, bahar-yazı-kışıyla yanarlı dönerli bir iklime sahip olan Adana içinde yaşayanları da kendine benzetmekte pek mahir.


Daha önce birçok yazımda yazdığım gibi havasıyla-suyuyla, soğuğu-sıcağıyla, bahar-yazı-kışıyla yanarlı dönerli bir iklime sahip olan Adana içinde yaşayanları da kendine benzetmekte pek mahir.

Her insan biraz da içinde yaşadığı şehre benzer. Adanalı da öyle... Bunu her açıdan görebilirsiniz. Ekip gecikti diye bombaya tekme atanı mı, güneşe silah sıkanı mı, bomba yüklü olduğu sanılan aracın etrafını tüp ile çevireni mi arasınız? Adana’da var. Aşık olduğu hemşireyi her gün görmek için hastanede stajyerlik yapan bir yiğit mi aradınız? Ya da pompalı tüfekle sevdiği kızın okulunun kapısına kalp çizen hassas ruhlu mafyacık mı? Yoksa eşi yorulmasın diye ikinci kattaki evinden çöp bidonuna boru hattı döşeyen koca yürekli bir adam mı aradınız? Adana’da var. Deniz mi, kum mu, güneş mi, orman mı, yayla mı? Ne arasanız o da Adana’da var. En kral siyasetçi de en hasından akademisyeni de  dünyaya mal olmuş edebiyatçıyı da Adana’da bulursunuz.

Hasılı hem doğasıyla, hem insanıyla saymakla bitiremeyeceğimiz gariplikleri, ilginçlikleri, kötülükleri ve güzellikleri içinde barındıran, farklı özellikleri olan bir şehirden bahsediyoruz.  Bu özelliklerin belki de en başında 'eyvallahı olmaması' gelir. O yüzden de mesela ülkeyi 21 yıldır yöneten iktidara Büyükşehir'de hiç prim vermemiştir bu şehir. (Aytaç Durak’la kazandı demeyin hemen. O konu çok su götürür. Zaten o dönem benim ceketimi koysanız kazanacak bir konjönktür de vardı. Tayyip Erdoğan’ı bu ülkede kandırabilen belki de tek isimdir Aytaç Durak. Bu yönüyle takdiri de hak eder ama Ak Parti’nin belediye başkanı hiçbir zaman ol(a)mamıştır.)

Merkez ilçelerde oyunu iktidardan yana kullansa da Büyükşehir’de tavizi yoktur Adanalının. Tabi burada Adanalıya kızmamak gerekir. Aday gösterilen bazı isimlere bakarsanız zaten ne olduğu/olacağı ortadadır. Birçok zaman şehre katma değeri olmayan isimleri aday gösterip lüks otellerin bilmem kaçıncı katındaki kral dairesinden seçim yöneterek Büyükşehir’de galip gelebileceğini sanmak bu şehirde ancak Ak Partililere nasip olur.

Başından beri savunduğum bir düşünce var; İktidar belki de Büyükşehir’de hiç kazanamadığı için Adana'ya hep şaşı bakıyor. Başka şehirlerde Bakanlıkların devraldığı yatırımlar mesele Adana olunca ya görmezden geliniyor ya da ağırdan alınıyor. Son 20 yılda hükümetin Adana halkına direkt etki eden 3 yatırımını say desem kim sayabilir? 15 Temmuz Şehitler Köprüsü bile ite kalka bitirilebildi. Ne oldu metro meselesi mesela? Binali Yıldırım zamanında bile borcunun devralınacağına dair söz verilmişti. Ne oldu ikinci etap?  Adana Limanı ne durumda? Eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan bu şehre yönelik halkın direkt istifadesine olacak birkaç projeyi hayata geçirme sözü verse eminim her seçimde Büyükşehir’i kazanabilir Ak Parti ama her defasında Adana üvey evlat muamelesi görünce Adanalı da Ak Parti adayını görmezden geliyor. 

Şimdi yine önümüzde bir yerel seçim var. Büyük bir ihtimal bu dönemde de aday Ak Parti’den çıkmayacak ve şehir yine MHP’ye bırakılacak. Zaten dikkat ederseniz hiçbir Ak Partili de çıkıp açık açık; "Ben Büyükşehir’e aday adayıyım" d(iy)emiyor.  

Adana’nın MHP için ne kadar önemli olduğunu ise yazmama sanırım gerek yok. İşte tabir yerindeyse dananın kuyruğu da tam burada kopuyor. Genel Başkanı ile kavgalı, partisinden ve ittifak yaptığı partilerden herkesi küstürmüş, kendisine oy veren insanları bile illallah ettirmiş bir Büyükşehir Belediye Başkanı var karşı tarafta. Üstelik büyük bir ihtimal ittifak da yok. Dolayısıyla mevcut Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar en zayıf döneminde... Bence aday gösterilmez ama gösterilmesi halinde onu seçimlerde geçebilecek bir isim belirlemesi gerekecek MHP’nin. Peki, bu isim kim olabilir?

Kulislerde Seyfettin Yılmaz,  Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, Bilal Uludağ ve Hüseyin Sözlü isimleri çok dolaşıyor ama bana öyle geliyor ki bu isimlerin önceden konuşulması bilerek tasarlandı. Böylece isimler yıpratılmış olacak. Adını zikrettiğim dört ismin üçünün kesin olmayacağını biliyorum. Birisi belki.

Gelin ben size başka bir ismi söyleyeyim ama önce MHP’nin kazanması için ne gerekiyor bir bakalım. MHP öyle bir aday açıklamalı ki; Milliyetçilerden oy alabilmeli, muhafazakarlardan da oy alabilmeli. Bununla birlikte HDP’ye oy veren kesim de destekleyebilmeli. Hatta öyle bir aday ortaya çıkmalı ki Hüda-Par çevresi bile "Evet" diyebilmeli. Adı kirlenmemiş, arsızlığa, yolsuzluğa bulaşmamış biri olmalı. Üstüne devlet idaresini de bilmeli, halkın yanında durabilmeyi de. Böyle olunca liberaller de bu isme oy verir mi? Verir.

Var mı aklınızda böyle bir isim?

Benim var. Uzun zamandır gözden ırak bir isim aslında. Hatta bu kadar geride durması hanesine eksi olarak yazılıyor. MHP Seyhan İlçe Belediye Başkan Adayı olup seçilemedikten sonra inzivaya çekildi ama şu an yüksek yerlerde isminin konuşulduğunu ve listenin en başına yazılabileceğini duydum.

O isim Abdullah Çalışkan. Ak Parti’den milletvekili olmuş, MHP’den aday olmuş. Karaisalı doğumlu. Muhafazakar. Yukarıda saydığım tüm özellikleri taşıyor.

En büyük handikapı; Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine karşı tutumu. Bir de tabii bir seçim varsa Adana’da Ömer Çelik faktörünü de unutmamak lazım. Ömer Bey’e rağmen bu şehirde Cumhur İttifakı aday gösterebilir mi bilmiyorum. Çelik, Çalışkan ismine sıcak bakar mı o da muamma.

Her şeye rağmen Abdullah Çalışkan isminin yüksek yüksek tepelerde konuşulduğunu ve olup olmayacağının tartışıldığını, kendisi ile ilgili bazı çalışmalar yapıldığını biliyorum. Abdullah Çalışkan’a Ak Parti’den onay gelir mi? Onu da yakında göreceğiz.