Özcan ALADAĞ


EMEKLİNİN NEFES ALACAK HALİ KALMADI

Bir ülkenin 16 milyonu bulan emeklisi ‘açız’ diyerek feryat ediyor. Bunu ise kimse dikkate almıyor! Kimse dikkate almıyor derken, alması gerekenler almıyor desek daha doğru olur.


Bir ülkenin 16 milyonu bulan emeklisi ‘açız’ diyerek feryat ediyor. Bunu ise kimse dikkate almıyor! Kimse dikkate almıyor derken, alması gerekenler almıyor desek daha doğru olur.

Emeklinin kök maaşının değişeceği konuşuluyor şu günlerde!

Değişince sanki emekli mutlu olacak…

3 Temmuz önemli bir tarih. 3 Temmuz’da milyonların geliri yeniden belirlenecek. En düşük emekli maaşı düzenlemesi ile emekli maaş zammı ile birçok kalemde sosyal yardım ödemelerinde artış yaşanacak.

Haziran enflasyonunun yüzde 2'nin üzerinde genişlemesi öngörülüyor. Bu durumda, 6 aylık enflasyonun yüzde 25-26 bantta olacağı tahmin ediliyor. Eğer bu oran üzerine bir refah payı eklenirse, bu da 3 Temmuz'dan sonra açıklanacak.

Kamuoyuna yansıya haberlere göre, daha sonra yasal düzenleme olarak Meclis'e gelecek ve Temmuz ayı maaşlarına yansıtılacak. Refah payı ile birlikte artışın yüzde 35-40 bandına gelmesi bekleniyor.

Fazla enflasyon artışı ve beklenen refah payı zammının dışında, emekliler için taban maaşların da oyun gündeminde. Kök ayları düşük olan emeklilere bir süredir seyyanen ödeme yapılıyor.  Ocak ayında 7 bin 500 TL'den 10 bin TL'ye kayıtlı taban maaşlarında Temmuz'da değişiklik olacak.

Şu anda en düşük emekli maaşı olan 10 bin liranın altında tüm kök aylar bu rakam tamamlanıyor. Temmuz artışları kök aylara yapılacak. Kök aylar taban maaşında kalmaya devam ederse, seyyanen ödeme yapılmaya devam edilecek. Taban maaş artışında enflasyon oranlarının etkili olması bekleniyor.

En fazla emekli ne kadar maaş alabilir? Sorusuna yanıt arayan ekonomistler bunun 13.800 lira olduğu görüşünde birleşiyorlar.

Bozdur bozdur harca…

Temmuz ayında sadece emeklilerin ve memurların değil sosyal yardım alanların ödemeleri de artıyor. Bu ödemelerdeki artış oranını da memurlara yapılan zamlar belirliyor.

Enflasyon farkı ve yüzde 10'luk toplu sözleşme artışı sonrası yeni sosyal ödemeler de şu şekilde oluşacak. 65 yaş aylığı: 4 bin 217 TL,  Evde bakım aylığı: 9 bin 156 TL, Engelli aylığı: 3 bin 366 TL - 5 bin 50 TL, Engelli yakını aylığı: 3 bin 366 TL, Hasta yardımları: 9.156 TL.

Emekli yine isyan etmeyi sürdürecek. Halinden memnun olmayan emeklinin elinden kimler tutarsa o kazanır…

Bunu bilen siyasetçilere de buradan duyurmuş olalım. Emeklinin nefes alacak hali kalmadı…