Özcan ALADAĞ


EMLAKÇIDAN EKONOMİ DERSİ

Merakımı mazur görün, ekonomide yaşanan olumsuzlukları görünce ekonomiyle ilgili olduklarını bildiğim kurum ve kuruluşları irdeleyerek bu koşulları nasıl yorumladıklarını öğrenmek amaçlı geniş kapsamlı bir araştırma içine daldım.


Merakımı mazur görün, ekonomide yaşanan olumsuzlukları görünce ekonomiyle ilgili olduklarını bildiğim kurum ve kuruluşları irdeleyerek bu koşulları nasıl yorumladıklarını öğrenmek amaçlı geniş kapsamlı bir araştırma içine daldım.
Adanalı genel başkanları olan TÜRKONFED’in son ekonomik gelişmeler sonrasındaki duruşunu öğrenmek isteyince Başkan Süleyman Sönmez ile federasyonun komisyon başkanlarının Dünya Gazetesi’ni ziyaretleri sırasında yaptıkları açıklamaları okuyarak bu konuyla ilgili bir yazı kaleme almak istedim.
Adana’da ikamet eden, şehrimizde emlakçılık yapan bir genel başkan olmasına karşın bir yerel gazetenin kapısını çalıp ‘Selam’ dahi veremeyen Süleyman Sönmez Beyin Dünya Gazetesi’ne yaptığı açıklamaları okuyunca ‘emlakçıdan ekonomi dersi’ başlığını verdiğim bu yazıyı kaleme alma ihtiyacı duydum.
Süleyman Bey, son ekonomik gelişmeler üzerine yaptığı açıklamada ortak akılla Türkiye’nin sorunlarına dert edinip çözüm üretmeye çalıştıklarını, kafa yorduklarını söylemiş.
Sönmez, orta ve düşük teknolojili bir ihracat modeli ile çalışan KOBİ’lerin yüksek teknolojili, markalı ve yüksek katma değerli üretim yapmasının yolunun açılması gerektiğini savunmuş. Sanayinin fabrika ihtiyacına TOKİ MODELİ önerisi getirmiş. Kadının çok yönlü olarak güçlendirilmesini istemiş. İş dünyasının Merkez Bankası döviz satma zorunluluğuna kur garantisi getirilmeli diyerek önerilerini sıralamış Sayın Sönmez… Düşük faiz politikası finansal koşullara yansımalı diyerek de önerilerini sıralamış. Asgari ücrette ayarlamanın kaçınılmaz olduğunu ifade ederek önerilerini sonlandırmış.
Bütün bu öneriler bir çalışmanın ürünü. Yoksa Süleyman Sönmez’in kendisinin ürettiği fikirler değil. Komisyonlardaki isimler bir çalışma yaparak bu önerileri taslak halinde kamuoyu ile paylaşmış.
Şöyle bir düşündüm. Süleyman Sönmez’den önce diğer bir Adanalı hemşerimizi olan Süleyman Onatça’daTÜRKONFED’in başkanlığı yapmıştı. Adana’da REMAX isimli emlak bürosunun başındaki Süleyman Sönmez, yıllarca arsa alır, arsa satar. Bina alır, bina satar. Yani emlakçılık yapar. En iyi arsaları bir şekilde araştırıp bulup bunu alıp satar. İyi de para kazanır. Allah daha çok versin.
Kime ne faydası vardır? Adana’ya ne gibi hizmetleri olmuştur? Halk arasında derler ya ‘dikili bir ağacın olsun’ diye. Dikili bir ağacı var mıdır? Olsaydı aklımıza gelir sanırım buradan dile getirirdik. Bu şehirde para kazananlardandır Süleyman Sönmez. Bu şehre ne kazandırır? Onu da hep birlikte biraz kafa yorarak sanırım ileriki günlerde daha net bir şekilde dile getirebiliriz.
Üretmeyen bir başkandan üretme dersi!
Hoşuma gitti vallahi…
Alıp satacaksın, üretmeyeceksin ama üretim konusunda bu kadar büyük bilgi birikime sahip olacaksın!
Genel başkanlık güzel bir duygu. Baksanıza Dünya Gazetesi size geniş yer verip düşüncelerinizi aktarmış. Biraz da bu kentin ekmeğini yiyen birileri olarak şu şehir için kafa yorun. Adana’ya neler yapabiliriz? Sorusuna yanıt arayın. Taşın altına elinize koyarak Adanalı bir genel başkan olarak kente temsil ettiğiniz TÜRKONFED’in ne gibi faydalar sağlayacağı hakkında bir komisyon kurarak çalışma yapın.
Bu şehrin yerel gazetelerinin sayesinde bir yerlere geldiniz. Yıllarca bu yerel gazetelere gönderdiğiniz haberler sayesinde Süleyman Onatça, Süleyman Sönmez oldunuz. Sonrası…
Geldiğiniz yerden uzaklaşarak büyümenin de etkisiyle ‘elitlik’ namzeti ile hareket etmeye başladınız. Siyaseten sergilediğiniz duruşlar haricinde isminizi Adana’da kimseler anmaz, hatırlamaz oldular. Bakmayın bizlerin bu şehir için kaygı duyarak kafa yorup sizlerin neler yaptığınızı araştırdığımıza. Emin olur ki kimse ne sizin TÜRKONFED’iniz ile ne de başkaca STK’lar, odalar, dernekler ile ilgilenmiyor.
Kaygımız Adana olunca sizlerin de Adana adına neler yaptığınızı öğrenmek istememiz gayet doğal olsa gerekir.
Hani derler ya ‘Bugün Dünya için, yarın ahret için ne yaptın?’ diye…
Sahi, Süleyman Sönmez ve TÜRKKONFED bugüne kadar Adana için ne yaptı? Merakımızı mazur görün ve bir açıklama yaparak bizleri ve okuyucularımızı bilgilendirin.