TUĞBA KAN


ENGELSİZ

Sosyal aktivitelerini yerine getiremeyen yüzbinlerce engelli vatandaşlarımız var.


Sosyal aktivitelerini yerine getiremeyen  yüzbinlerce engelli vatandaşlarımız  var.  "3 Aralık  Dünya Engelliler Günü'' geçen cumartesi  Her yıl olduğu üzere bu yılda   tüm yurtta ve ilçemizde de bir dizi etkinlikler düzenlendi. Böyle hassas bir konu sadece  bir güne sığdırılabilir mi ?  Elbette sığamaz . Yaşamın neler getireceği bilinmiyor çünkü  sapasağlam bir insan bir an da  yatağa mahkum ve  sakatlık söz konusu olabiliyor ne yazık ki .

 Engelli  gözüyle gördüğümüz, bakıma ve birilerine muhtaç işe yaramıyor diye toplumdan ötelediğimiz ,dışladığımız insanlar var ya ama  onlar hiçbir şekilde engel tanımıyorlar. Fiziki açıdan eksikleri olabilir ama kendilerine olan  inançları tam. 

Yaşama sevinçleri didelerindeki siyah perdede sergileniyor, ne kadar  gözlerinin feri sönmüş olsa da dünyanın tüm renklerine tutunan öyküleri var oysa…   En sevdiklerinizi görememek,dokunarak hissederek yaşamak , düşünün bir ağacı ,bir kuşu vs .  zihinde şekillendiremeyen  belirsiz nesneler mevcut. Sadece bir renkten ibaret bir hayat.Zifiri karanlık bir dünya...

Sen tüm renkleri görebilmene rağmen fark edebiliyor musun ,renkler dokunabiliyor mu yaşamına? Gökyüzüne bakıyor musun uzun uzun?

Ya da hiç kullanamayacakları ayakkabıları başuçlarında dururken, maratonun en sihirli ayakları oluyor onlar hayata koşuyor. Doğuştan kolları olmayan ya iş kazası veya savaş sonrası uzuvlarını kaybeden engelli insanlar, hayat kulvarın da kaç kez kulaç atıyor biliyor musunuz, anlayabiliyor musunuz peki ?

İşitme yetisini kaybeden insanlar en güzel şarkıları dinlerler, en güzel türküleri yakarlar yüreklerinde. 

Gürültüsüz yaşamlarında en büyük gürültüleri duyarlar. Uğuldayan bir evren, sevdiklerinin sesini merak eden ,dillerindeki sükut, yüreklerinde tufan kopsa da hayata umutla bağlıdırlar. 

- Stephen Hawking- ‘’Fiziksel bir engeliniz varsa bunu psikolojik engele dönüştürmeyin ‘’ sözüyle neler yapılabileceğini ortaya koymuş ve kanıtlamıştır.Bu sözün devamı da şöyledir; ‘’Bana göre, fiziksel engelli biri ,kendisine fazla engel teşkil etmeyecek fiziksel aktivitelere yönelmeli ‘’demiştir.

Bugün ülkemizde de bunun örneklerini görebiliyoruz. Doğuştan kolları olmayan ‘’Sümeyye  Boyacı ‘’ yüzmede dünya şampiyonu olmuştur.

Türkiye Milli Ampute Futbol  Takımı, Ampute Dünya Kupası'nda  birincilik elde ederek dünya şampiyonu olmuştur.  Hepsi bizim gurur kaynağımız.  Birçok dalda ismine yer veremediğim daha çok örnek var. İstemek ve inanmak önemli olan görüyoruz ki engel tanımıyorlar Engellilerimizi dışlayan, acıyarak bakan ,küçümsemek ne büyük zayıflıktır. 

Unutmamalıyız ki hepimiz birer engelli adayıyız. 

En büyük engel bizleriz .Tekerlekli sandalye kullanan bir engellinin ve yahut gözleri görmeyen rahat şekilde kaldırımları kullanamaması ya da engelliler için ayrı bir parkur oluşturulmaması bu bizim ne kadar geri kalmışlığımızın  bir göstergesidir . Yine dile getirmekte fayda var daha önce ki köşe yazımda da belirtmiştim. Esnaflarımız kaldırımları kendine mal etmemeli ve bunun akabinde belediyelerimizde bu konuda gerekli itinayı göstermeli diye düşünüyorum.

Neler yapılabilir neler yapabiliriz  engelli vatandaşlarımız için nasıl toplumda sosyalleşmesini sağlarız bunu düşünmeliyiz. 

 İlçemiz  Kozan’da Beyazay Derneği Başkanı Ahmet Ünal ‘’Gün Işığım Olur musun ‘’projesiyle büyük ses getirdi, bu çalışmalarından dolayı tebrik ediyoruz. 

Ve yeni yeni projeler geliştirilmeli  ve birçok konuda ihtiyaç olan vatandaşlarımızın hayatına nasıl dokunulabilir ve yaşam kalitelerini nasıl iyileştirebiliriz, çözümsel yaklaşımlar sergilemeliyiz ? 

 

Şimdi birilerinin eli olup, gökkuşağının tüm renklerini verip resimler çizip boyasın . En güzel tablo olmaz mı  gördüğümüz ? Bir ressamın dünyasını kurmak.

Görüp görebileceğimiz en güzel tablodur bu net. 

Yürüyemeyen birilerine adım olmak bu yolda eşlik etmek ,duygudan duyguya koşmak kadar güzel bir şey yoktur. 

İşitemeyen birilerine ses olmak,  dünyanın en güzel şarkısını söylemek gibidir.

Engellilere asıl engel olan bizleriz,gerek düşünce ,gerekse  davranış bakımından en büyük engel bizleriz .Önce zihnimizdeki onlara karşı oluşturduğumuz bu engel parkurunu yıkmalı ve kaldırmalıyız ki idrak edebilelim. Onların dünyasını değiştirelim. 

Engelsiz yarınlar için birlikte adımlar atalım .

Saygılarımla....