Kurtuluş KILINÇ


Erdoğan 2 Söz Versin Büyükşehir'i Alsın

Geçtiğimiz günlerde bir televizyon kanalına verdiğim röportajda Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar için kullandığım; "Adana'ya tek bir çivi bile çakmadı" cümleme özelikle muhalif kesimin çok takıldığını gördüm.


Geçtiğimiz günlerde bir televizyon kanalına verdiğim röportajda Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar için kullandığım; "Adana'ya tek bir çivi bile çakmadı" cümleme özelikle muhalif kesimin çok takıldığını gördüm. O kişilerin tamamına; "3 tane ciddi hizmeti varsa Sayın Karalar'ın sayar mısın?" diye sorduğumda ise en hızlı Zeydan Karalar savunucularının bile üç değil, iki değil tek bir tane ciddi hizmeti sayamadığını gördüm.

Muhalefet kesiminin en büyük savunması iktidarın da Adana için tek bir çivi çakmadığını söylemeleriydi. Ben onlar gibi düşünmüyorum ama bu köşeden defalarca iktidarın Adana'ya şaşı baktığını yazmıştım. Bu işin değişmesi gerektiğini de vurgulamıştım.

Aslında İzmir'e, Antalya'ya, Eskişehir'e hatta kısmen Mersin ve Hatay'a verilen desteğin yarısı Adana'ya verilmiş olsa bugüne kadar Ak Parti'nin yerel seçimlerde Adana Büyükşehir Belediyesi'ni alması işten bile değildi ama iktidar Adana'ya şaşı bakmayı tercih etti.

Önümüzde yine yerel bir seçim var. 2024 yılının Mart ayında yapılacak yerel seçimler için Ak Parti'nin (Cumhur İttifakı'nın)önünde Adana için müthiş bir fırsat var. Her şeyden önce karşılarında (şimdilik) bir blok yok. Muhalefette genel seçimlerde uygulanan ittifakın yerel seçimlerde (ben kısmen değişeceğini düşünüyorum ama) yapılmayacağı açıklandı.

Bu, Cumhur İttifakı adayının elini fazlasıyla güçlendiriyor ama Büyükşehir'i kazanmak hele de Seyhan ve Çukurova gibi güçlü ilçelerin yanında Büyükşehir'in de muhalefette olduğunu düşünürsek o kadar da kolay değil.

Peki, ne yapılabilir?

Adana nasıl ki OSB'ler ile ve enerji yatırımlarıyla önemli bir konuma gelmeye başlamışsa insana dokunan hizmetlerin de bir an önce yapılmaya başlanması için irade ortaya konulması gerekir. Muhalefet partilerinin yönetimindeki diğer illere sağladığı desteğin Adana'ya da verilmesi lazım. 

Bu, her şeyden önce Adanalıların iktidar tarafından mağdur edildiği ya da cezalandırıldığı düşüncesini ortadan kaldırır.

İşte, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü gördük. Muhalif siyasetçiler tarafından tartışılan maliyetine rağmen (ki halk tarafında bunun şu an hiçbir önemi yok) vatandaş köprüyle ilgili geçer notunu iktidara vermedi mi? Yine az önce de vurguladığım gibi Adana'nın enerji üssü olması, bu kapsamda küresel ligde mücadele edebilecek konuma gelmesi iktidara olumlu dönmedi mi?

Bunlar güzel ancak yetmez. İki önemli başlık var ki bu konular da halledilebilirse o zaman Adanalılar genel seçimlerde hep en çok vekili (oyu) verdiği iktidar partisine yine destek verecek ve bu kez Adana Büyükşehir Belediyesi kazanılabilecektir. 

Şu da unutulmasın. Büyükşehir'in kazanılması demek Seyhan'ın da, Ceyhan'ın da İmamoğlu'nun da hatta Çukurova'nın bile kazanılabileceği anlamı taşır Cumhur İttifakı açısından.

Örneğin metro'nun borcu ve ikinci etap noktasında şimdiye kadar iktidar hiç ciddi bir adım atmadı. Halkın sırtına yüklenen bunca borcun müsebbipleri için gerekli yaptırımları yaptıktan sonra bu borç ve ikinci etap için çalışmalar iktidar tarafından yapılamaz mıydı? Metronun hastanelere, üniversitelere, otogara, havaalanına gitmesi sağlanamaz mıydı?

Havaalanı demişken en önemli konulardan birisi de Adana'nın havaalanı meselesi. Anlaşılan 2024 yılı başında Çukurova Havalimanı'nın açılmasıyla Şakirpaşa Havaalanı kapatılacak ya da kargo uçaklarının kullandığı atıl bir havaalanı olacak. Halbuki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu konuda; "Adanalı ne isterse o olacak" diye söz vermişti. 

Adana'da bir referandum yapılsa "Havaalanı kapatılsın" diyenlerin oranı yüzde 1'i bile bulmaz. O zaman ya Şakirpaşa Havalimanı kapatılmayacak ya da Çukurova Havalimanı'nın Adana'da olması için bir çalışma yapılacak.

Geçtiğimiz yıl da bu yıl da bu konuyla ilgili düşüncelerimi yazmıştım. Bu konuda benim bir fikrim var; İktidar zaten bazı ilçelerin il yapılması için bir çalışma yürütüyor. Bu ilçelerden birisi de Tarsus. Madem siyasi harita değişecek, yıllar evvel Adana'ya bağlı olan Yenice'yi Adana'ya yeniden bağlasın iktidar. Tarsus da il olsun. Böylece havaalanı Adana'da kalınca Adanalılar, il olunca Tarsuslular derken herkes memnun olur bu durumdan. Eğer bu yapılamazsa Şakirpaşa Havaalanı aynen Sabiha Gökçen gibi iç uçuşlarda Çukurova Havaalanı da dış uçuşlarda kullanılsın. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan çıkıp metro ve havaalanı konusunda Adanalıya söz verirse Adanalı da Büyükşehir'i iktidara verir.