NUR FİGAN MENTEŞ


Geleceğini Sen Belirle (Benim Mesleğim Benim Tercihim)

Merhabalar. Öncelikle sizlere bir sorum olacak, ama samimi cevaplar istiyorum. Özellikle de YKS'ye girmiş olan veya girecek olan arkadaşlarıma soruyorum bu soruyu: 'Kariyer hedeflerinizi belirleyip, kariyer planlamalarınızı yaptınız mı?'


 Merhabalar. Öncelikle sizlere bir sorum olacak, ama samimi cevaplar istiyorum. Özellikle de YKS'ye girmiş olan veya girecek olan arkadaşlarıma soruyorum bu soruyu:
'Kariyer hedeflerinizi belirleyip, kariyer planlamalarınızı yaptınız mı?'

  Yükseköğretim Kurumları Sınavına giren arkadaşlarımız dört gözle sınavın açıklanacağı 28 Temmuz tarihini beklerken, ortaöğretim son sınıf öğrencilerimiz 2021 YKS'ye hazırlanmaya  başladılar bile. Sadece sınav odaklı çalışmalar ile yürütülen bu süreçte sizce de eksik kalan bir şeyler yok mu ?
 
  Hayatımızın geri kalanını, sevdiğimiz işi bizi mutlu eden bir mesleği yaparak geçirmek istiyorsak doğru zamanda yani tam da şuan da en doğru kararı vererek seçim yapmalıyız.
 
  Bireylerin meslek seçerken; en iyi yapabileceğini düşündüğü faaliyetlerini içeren, kendini en iyi şekilde ifade etmesine olanak sağlayacak, en üst düzeyde kendisine doyum sağlayacağına inandığı, yeteneklerine, kişilik özelliklerine uygun ve kendini gerçekleştirme fırsatı bulabilecekleri bir seçim yapmaları gerekiyor.

  Meslek seçimi sürecinde bireyi etkileyen bir çok faktör bulunuyor: Bireysel (yetenek,ilgi,beceri), sosyal (aile, çevre, kültür), politik, ekonomik, eğitim, şans..vs. Meslek seçimini olumlu-olumsuz etkileyen bunca etkenin arasında sıkışıp kaldıysanız yapılacak tek şey vardır: Sağır kaplumbağa taklidi yapmak.

  Hayatımız seçimlerden ibaret ve unutulmaması gereken bir şey var ki o da  seçimlerimizin sonucunu tek başımıza yaşadığımız. Ailemiz, arkadaşlarımız, dostlarımız, akrabalarımız bizleri bu süreçte yönlendirmeye çalışırlar. Elbetteki değer verdiğimiz insanların fikirleri bizler için önemlidir, dikkate almakta fayda vardır ama önceliğimiz kendimiz, kendi düşüncelerimiz olmalıdır. Bu mesleği o ya da bu kişi değil kendimiz yapacağız. Bu yüzden son kararı kendi isteklerimiz doğrultusunda almalıyız.
 
  Yaşam amacım ne, ben ne istiyorum, ne yapabiliyorum, neleri yaparken keyif alıyorum, bana tutku veren şey ne, sabah uyandığımda yataktan kalkmama yardımcı olan beni mutlu eden şey ne olabilir, ben nasıl bir çalışma ortamı istiyorum, ne tür ortamlarda yer almak istiyorum, ilerleyen süreçte yaşam standartlarım nasıl olmalı sorularını samimi bir şekilde yanıtladığımızda doğru kararı vermekte zorlanma yaşamayız. Kendini tanıma ve güçlü özelliklerin farkındalığı bu soruları kolayca cevaplamamıza yardımcı olacak.
  
  Peki ne yapmamalıyız? Puanı daha yüksek diye o meslek daha iyi anlamına gelmez. Puanı daha yüksek diye daha az istediğin bir şehirdeki üniversiteye de gidilmez. Sırf kazanamadı demesinler diye puanının yettiği herhangi bir bölüme gidilmez mesela. Ya da sadece statü için bir meslek seçilmez. Veya bir yıl boşa gidecek düşüncesi ile hareket edip pişmanlık yaşayarak bir ömür geçmez.

  Ebeveynlerden de özel bir ricam olacak.
Lütfen çocuklarınıza;
"Ben olmadım, sen ol."
"Komşunun çocuğu doktor, mühendis, avukat..vs oldu ama.."
"Tembel olduğun için bu bölümü/alanı seçtin."
             Yerine
"Kararına saygı duyuyorum."
"Sana güveniyorum."
"Ne olursan ol mutlu ol."
       Demeyi tercih edin.

  Üniversite, meslek seçimi hayatımızın dönüm noktasıdır. Farkında olarak tercihler yapalım.  Ve biz mutlu olduğumuz sürece başarılı oluruz unutmayalım. Her başarı mutluluk getirmez, ama mutluluk başarıyı beraberinde getirir.
Tercihlerimizin her zaman bizleri mutlu etmesi dileğiyle..

Nur Figan MENTEŞ
Psikolojik Danışman