Özcan ALADAĞ


İLİŞKİLER DELME TAKMA!

Kasım ayı Adana Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı’nda Sayın Başkan Zeydan Karalar bir açıklamada bulunup “Büyükşehir Belediyesinde bir aileden 8 kişi işe alınmış.


Kasım ayı Adana Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı’nda Sayın Başkan Zeydan Karalar bir açıklamada bulunup “Büyükşehir Belediyesinde bir aileden 8 kişi işe alınmış. Belediye başkanlarının yakınları belediyede işe alınmışlar” ifadelerini kullanıp gündeme bomba gibi düşen bu açıklamayı yapmıştı.
Hatta daha ileriye gidip ‘Konuşturmayın beni!’ diyerek de ‘konuşursam bomba patlar!’ yorumuna gelen cümleleri sarf etmişti.
Bu ifadelerden sonra günlerce Sayın Zeydan Karalar’a bir soru yönelttim. Çok kolaydı bu soru aslında. Bir çırpıda yanıt verebilirdi. Ama vermedi. Vermek istemedi.
Sorum aynen şu cümleden ibaretti. ‘Kim bu belediye başkanları?’
Yani, Büyükşehir Belediyesi’nde oğlu, kızı, eşi, damadı, yakın akrabaları çalıştırılıp işe alınan kişiler kimlerdi? Demek istedim.
Maalesef diyorum yanıt alamadık.
Biz yanıtımızı alamayacağımızı az çok tahmin ediyorduk. Çünkü ilişkilerin delme takma olduğunu belediyeyi, meclisi takip eden bir gazeteci olarak biliyordum, yorumlayabiliyordum.
Nitekim de öyle oldu. Yanıt gelmedi.
Sabırla bekledik bu belediye başkanlarının kimler olduklarını öğrenmek için. Aralık ayı Büyükşehir Belediyesi Meclisinde Saimbeyli Belediye Başkanı Şahin Gökçe kürsüye çıkıp bir cümle kullandı.
Zeydan Karalar Beyin bir önceki ay meclis oturumunda ‘belediye başkanlarının yakınlarıyla belediyeyi doldurmuşlar’ cümlesinden etkilenmiş olsa ki Sayın Şahin Gökçe, bir ay sonraki toplantıda Karalar’a yanıt verme ihtiyacı duydu. (Demek ki Şahin Gökçe Beyin de bu işe alınma konusunda irtibatı var diye düşünüyorum, yanıt verme ihtiyacı duyduğuna göre)
Ve Şahin Gökçe, Hüseyin Sözlü döneminde Zeydan Karalar’ın da Büyükşehir Belediyesi’ne işe alınması için isimler önerdiğini ve bunu da Sözlü’nün kabul ederek işe başlattığını bildiğini söylemesi ilişkilerin ne kadar delme takma olduğunu ortaya koymaya yetiyor, hatta artıyor bile.
Sayın Karalar’ın Şahin Gökçe’ye bir yanıtı olacak mı?
Bana göre olması gerekiyor. Hatta Sayın Karalar’ın çıkıp ortaya ‘Şu belediye başkanlarının yakınlarını şu isimler işe almışlar’ demesi gerekiyor.
Eğer Şahin Gökçe’nin ifadesi doğru ise yani Zeydan Karalar’ın tanıdıklarını, önerdiklerini Hüseyin Sözlü işe almış ise o zaman çıkıp ne söyleyecek?
Siyaset yapanların bal tutan parmaklarını yalamasını az çok anlıyorum. Hep böyle oldu yıllardır. Ama anlamadığım konu, ‘Tencere dibin kara, seninkisi benden kara’ misali gibi durumun ortaya çıkması, bu durumun ortaya çıkacağını bilerek isteyerek insanların siyaseten hiçbir şey yokmuş gibi davranması, hareket etmesidir.
Asıl bunu anlamakta zorlanıyorum.
Hak edenin çalışmasında hiç sıkıntı yok. İşte asıl mesele, kimin orayı hak edip etmediğine kimlerin karar verdiği!
İşe alma yetkisi olanların hakkı adil olarak dağıtıp dağıtmadıkları…
Şahin Gökçe’nin Pazartesi günkü meclis oturumunda söylediği cümlelerin açılımını ben böyle yaparak yorumladım. Eğer yorumumda yanlış, eksik ve kusur var ise onu düzeltmek Şahin Gökçe ile Zeydan Karalar Beylere düşer.
Onu da seve seve alır kabul ederim. Haber kutsal, yorum hürdür…