Kurtuluş KILINÇ


KILIÇLAR ÇEKİLDİ

Geçtiğimiz hafta sonu bir dizi ziyaret ve program için Adana’ya gelen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç tarafından üst düzeyde ağırlanması dikkat çekti. Ak Parti Adana İl Başkanı Mehmet Ay’ın Kıvanç’a tepkisi ise gündemi başka bir boyuta taşıdı.


Geçtiğimiz hafta sonu bir dizi ziyaret ve program için Adana’ya gelen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç tarafından üst düzeyde ağırlanması dikkat çekti. Ak Parti Adana İl Başkanı Mehmet Ay’ın Kıvanç’a tepkisi ise gündemi başka bir boyuta taşıdı.
İktidarda veya muhalefette olsun siyasetçilerin özellikle de Genel Merkez yöneticilerinin toplumun bir bölümünü temsil eden kişilerle görüşmelerini çok olumlu buluyorum fakat Özgür Özel'in CHP Adana Milletvekilleri Ayhan Barut ve Burhanettin Bulut ile beraber Adana Sanayi Odası’nda,Adana Sanayi Odası, Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odası ve Ticaret Borsası başkanlarının da hazır bulunduğubir görüşmede ağırlanmasının bir mesaj içerdiğini düşünüyorum.
Nedeni ise şu; Zeki Kıvanç, iki dönem Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak görev yapan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun geçtiğimiz yılki Adana programları sırasında Sanayi Odası’na ziyaretini kabul etmemiş ve "Meclis’te gurubu bulunan partilere randevu veriyoruz" denilerek Ahmet Davutoğlu'na randevu vermemişti. (Acaba bugün HDP randevu istese Zeki Kıvanç onlara randevu verir mi? Öyle ya Meclis’te gurubu bulunan bir parti nihayetinde.)
Şimdi iktidarın el değiştireceğini düşünüldüğünden mi, başka bir hesap nedeniyle mi bilmem Özgür Özel’in Sanayi Odası’nda ağırlanmasını ilginç buldum. Üstelik Kıvanç’ın diğer oda başkanlarını bizzat aradığı ve toplantıya katılmaları noktasında zorladığı da iddia ediliyor.
İşte bu yüzden Kıvanç’ın burada bir mesaj verdiğini düşünüyorum. Aslında mesajın kime verildiği de çok açık.
Meselenin diğer boyutu ise Ak Parti cephesinde. Zeki Kıvanç’ın bir dönem bakanlığı bile kulislerde fısıltı gazetesinde en çok konuşulan konulardan birisiydi. Bir dönem dediysem uzak bir dönemden bahsettiğimi zannetmeyin. Birkaç ay belki yıl öncesinden bahsediyorum.
Ak Parti’ye bugüne kadar desteğini de sanırım bilmeyen yoktur. O halde Ak Parti İl Başkanı neden Kıvanç’a kamuoyu önünde bir tepki gösterdi?
Bir diğer soru da şu; Mehmet Ay’ın tepki gösterdi ancak diğer yöneticiler suskun. Ak Partili milletvekilleri suskun?
Ak Parti milletvekillerinin hiç birisi bu yazı yazıldığı saatlerde henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmamıştı. (Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP’li İl Başkanı Bünyamin Avcı ve milletvekilleri de suskun ancak ben zaten MHP’lilerin çoğunun bu ittifaka ısınamadığını düşündüğümden onların suskunluklarını normal buluyorum.)
Açıkçası ben bir-ikisi hariç diğer Ak Parti milletvekillerinin bu konu nereye varırsa varsın asla açıklama yapacağını düşünmüyorum. Çünkü bazı Ak Partili isimlerin Zeki Kıvanç ile ilişkilerinin siyasetçi-işadamı ilişkisinden öte noktalara evrildiğini de duyuyorum. Ne kadar doğru olduğunu bilmem elbette imkânsız.
Şunu da merak ediyorum; Önümüzdeki günlerde yeniden Adana’ya gelecek olan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu adına İl Başkanlığı yeniden bir randevu istese Zeki Bey bugün o randevuyu verir mi?
O dönem sadece Sanayi Odası değil Ticaret Odası da Ahmet Davutoğlu’na randevu vermemişti. Üstelik Gelecek Partisi Adana İl Başkanı Ebubekir Yıldırım Adana Ticaret Odası’nın 5. Gurup Meslek Komitesi Başkanı olmasına rağmen.
Siyasi atmosferden kaynaklı bazı fikir ayrılıkları ya da farklı tavırlar yaşanıyor. Bunu en yakın 7 Haziran 2015 tarihindeki seçimlerde gördük.
İş, sanat, medya dünyasının ‘sıkı’ (!) Ak Partili isimleri nasıl da bir anda liberalleşmiş ve "Ben zaten atadan CHP’liyim" kıvamına gelmişlerdi. Bu ilkesel kaypaklıkişin doğasında var ancak Adana’daki durumu sadece bununla açıklamak basit bir yaklaşım olur.
7 Haziran sürecindeki durumun bir benzerini bugünlerde de yeniden yaşamaya başladık.
Öte yandan bu şehirde bir sıkıntı olduğu da çok açık. Bu sıkıntı atanmış ve seçilmiş en üstten en alta kadar her kesimde var. İşte bu yüzden de bu makûs talihi aşamıyoruz. Şimdi de bu mesele çıktı başımıza. Yine Adana, tartışmalı bir konuyla gündemde ancak bu sefer filler güreşiyor. İnşallah ezilen çimenler olmaz.
Bakalım bu filmin sonu nasıl bitecek?