Kurtuluş KILINÇ


Kocaispir Kazanabilir Mi?

Cumhur İttifakı’nın Ak Partili Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Fatih Kocaispir geçtiğimiz hafta düzenlenen görkemli bir programla projelerini açıkladı.


Cumhur İttifakı’nın Ak Partili Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Fatih Kocaispir geçtiğimiz hafta düzenlenen görkemli bir programla projelerini açıkladı. Böylece Fatih Başkan en çok merak edilen konu olan ve en büyük eksiği olarak görülen projelerini de kamuoyuyla paylaşmış oldu.

Projelerle ilgili düşüncelerime geçmeden önce genel bir değerlendirme yapmam lazım.

Programın düzenlendiği otele toplumun her kesiminden yüzlerce insan saatler öncesinden gelmişti. Açıkçası katılımcıları organizasyonu yapanlardan daha heyecanlı gördüm. Organizasyonun geneline baktığımızda ise büyük bir sorun görünmüyordu.

Proje tanıtımında dikkatimi çeken üç şey oldu; Birincisi; Ak Parti’nin Adana’daki en önemli ismi olan Ömer Çelik’in programa katılımının basına çok geç haber verilmesi ve Çelik’in durgun hali, ikincisi; Kocaispir’in belki de heyecandan promtere çok bağlı kalmasından dolayı duygularını izleyicilere tam olarak aktaramaması, üçüncüsü ise aynı gün aynı saatlerde yayınlanan Ak Parti Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı’nın tanıtım programının birçok televizyon kanalı tarafından canlı olarak verilirken ve o programa Bakanlar düzeyinde katılım sağlanırken Adana’da yapılan programa tek bir bakanın katılmaması ve TV’lerde çok fazla yer alamamasıydı. Bu, bana İktidarın Adana’ya şaşı bakmaya devam ettiğini hissettirdi.

Gelelim Fatih Kocaispir’in Adana Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesi halinde gerçekleştirmeyi vaat ettiği projelere…

Projelerin ayrıntılarına değinmek istemiyorum. Merak edenler zaten internetten bulabilir. Ben genel olarak baktığımda projeleri başarılı buldum. En çok dikkatimi çeken ise ADABÜS projesiydi. D400 karayolunda doğudan batıya uzanan bir hat halinde oluşturulacak metrobüs projesi ikinci ve üçüncü etap metrolar ile birleştirildiğinde kentin artık kangren olmuş ve çileye dönmüş trafiğini rahatlatması adına çok büyük adımlar olacaktır. Buna bir de battı çıktılar ve köprüler ile yeni çevre yollarını da ekleyebilirse o zaman uzun yıllar trafik sorunu rafa kalkabilir. Tabi ADABÜS’ü D400’e nasıl konumlandıracağını da açıklaması gerekir Fatih Başkan’ın.

Bununla birlikte toplumun her kesimine yönelik projeleri oldu Kocaispir’in. Sosyal Belediyecilik noktasında da önemli vaatlerde bulundu.

Örneğin; 5 yılda 100 kreş açılacağının sözünü verdi. Bu da özellikle iki eşin de çalıştığı aileler için büyük bir kolaylık sağlayacak. Hangi ilçelere, hangi mahallelere bu kreşler yapılacak bilmiyorum. Yerler de anladığım kadarıyla belirlenmiş değil ama 5 yılda 100 kreş sözü önemli.

Yine öğrencilere burs, nakit destek sağlanması, her ilçeye bir spor ve bilim merkezi açılacak olması da gençliğin kötü alışkanlıklardan kurtulması ve derslerine odaklanabilmesi için önemliydi.

Yumurtalık ve Karataş’ın sahil şeridi olmasının dışında Kocaispir’in ilçelerde yapacaklarına çok fazla değinmemesini yadırgadım açıkçası. Ben Ceyhan’da, Kozan’da diğer ilçelerde oturan bir vatandaş olsam bu eksikliği dile getirirdim.

"Seyhan Baraj Gölü çok farklı olacak" dedi Fatih Başkan. Söylemek kolay, duymak güzel tabi ama mesela Menderes’teki kötü görüntüyü, işgali nasıl sona erdirecek açıklamadı.

Benim birkaçını yazdığım bunlardan çok daha fazlasını da Fatih Başkan’ın vaat olarak Adanalılara verdiği sözleri yerine getirmesi durumunda Adana fetret devrini geride bırakacak ve son 5 yılda birilerinin övünerek söylediği hizmetsizlik dönemi geride kalacaktır.

Göreve geldiklerinin ilk iki yılında hiçbir icraat yapmamak ve sadece para biriktirmekle övünen Zeydan Karalar şimdi adana adana hizmet yaptıklarını ve Adana tarihinde böyle bir hizmet döneminin olmadığını söylüyor. Ben bir televizyon kanalına röportaj verdiğimde her ne kadar bağlamında koparılmış olsa da orada yayınlanan; "Mevcut Başkan 5 yılda Adana’ya neredeyse tek bir çivi bile çakmadı" sözümü haklı çıkarırcasına reklam yapmaya başladılar. Hizmet diye saydıklarına bakın belki de tek gerçek olanın hiçbir şey yapmadıkları için bol para biriktirdikleri olur.

Tabi para biriktirmek güzel de bunu da keşke eşe dosta reklam ve tanıtım adı altında dağıtmasalardı.

Neyse biz konumuza geri dönelim. Genel itibariyle Fatih Başkan’ın proje tanıtım programı olumluydu. Ekrana bağlı kalmasa ve doğal konuşsa bence çok daha güzel olurdu. Çünkü duygularını yansıtmakta çok zorlandı. Zeydan Karalar’a "Siyasetçiye ciddiyet ve dürüstlük yakışır, sözünün eri olmak yakışır. Nerede bunlar? Artık Adana'ya fazlasın ve gitmen gerekiyor. Adana'da yeni bir dönem başlayacak" dediği kısım hariç. Orada da zaten içinden geleni söyledi ekrana bağlı kalmadı.

Artık kararı Adanalı verecek. Birkaç hafta sonra bu projelerin halkın gönlünde ne kadar karşılık bulduğunu hep birlikte göreceğiz.