Edibe GÜLNAR


KORKUTAN TEHLİKE

Haziran ayından itibaren normalleşme sürecine giren ülkemizde korona vakası azalacak diyerek beklentiler varken, Kurban Bayramı sonrasında korona yeniden tırmanışa geçince korkutan tehlike yeniden kapıya gelip dayandı.


Haziran ayından itibaren normalleşme sürecine giren ülkemizde korona vakası azalacak diyerek beklentiler varken, Kurban Bayramı sonrasında korona yeniden tırmanışa geçince korkutan tehlike yeniden kapıya gelip dayandı.
Sağlık sorunu nedeniyle zaman aralıklı olarak hastanelere gitmek zorunda kalıyoruz. Belli bir yaştan sonra bu gibi hastane başvurularımız haliyle oluyor. Önceki gün yine bir hastaneye gittiğimde korona konusundaki tehlikeyi sağlıkçılardan duyarak öğrenince inanın şaşkınlığımı üzerimden atamadım.
Yoğun bakımlardaki doluluk oranlarının artmaya başladığı, testlerin pozitif çıkma oranlarının da arttığını belirten sağlıkçılarımız Adana’da bu konuda ne yazık ki insanların tedbirleri elden bıraktığından şikâyetçiler.
Ölüm oranlarının ve vaka sayısının artması da aslında bütün gelişmeleri ortaya koyar cinsten. Adana’da Haziran ayındaki oranlara göre korona vakalarında 7 kat artışın olduğundan bahsediliyor. Ürpertici olan da bu olsa gerekir.
Okulların açılması düşünülen Eylül ayının ilk haftasına kadar korona konusunda yeterli önlemleri alamaz isek, aşı konusunda duyarlı olamaz isek korona rakamlarını da aşağıya çekmek mümkün gibi gözükmüyor.
Dikkatinizi çekiyor mu bilemem ama benim dikkatimi çektiği üzere insanların maske, mesafe konusunda sanki tehlike hiç yokmuş gibi davranıyor olmaları da vakaların artmasını körüklüyor. Dünyada korona konusunda tedbirlerin artırılması, aşının hızlandırılması için aşırı derecede bir yoğunluk yaşanıyor. Aşı karşıtlığı da eylemlere dönüşmeye başlayınca Dünyanın başka ülkesindeki bu tehlikenin ülkemize de gelmesi haliyle kaçınılmaz oluyor.
Kendi ikamet ettiğim Mithatpaşa Mahallesi’ndeki komşularımızdan, korona vakalarından da biliyorum ki sayıcı koronaya yakalanan insanların sayısı her geçen artıyor. Bu da bizleri korkutuyor.
Okulların başlamasından önce çocuklarımızın, gençlerimizin aşılanması konusunda da önlemlerin acilen alınarak bu aşı olayının hayata geçirilmesi gerekiyor. Koronaya yakalanma yaşının giderek aşağıya doğru gerilediğini de görüyoruz. Yani yaşlı, genç dinlemeden korona konusunda herkesin duyarlı olması, aşılarını da yaptırması gerekiyor.
Güz döneminde mevsimsel koşullardan kaynaklı koronanın daha da yayılmasının öngörüldüğünü de dikkate almamız gerekiyor. Aşı karşıtlarının da bilimsel açıklamalara itibar ederek acilen bu karşıtlıktan vazgeçmeleri gerekiyor.
Kendi sağlıklarını düşünmeyenlerin başkalarının sağlıklarını da hiçe saymamaları gerekiyor. Bu nedenle kapıya gelip dayanan tehlikenin farkına varmamız gerekiyor. Yarının teminatı olan çocuklarımızı da korumamız gerekiyor.

Yaz sezonu nedeniyle aşırı derecede ortaya çıkan bu rehavetten kaçınılmak gerekiyor.
Sağlıklı kalmanın bize yolunu yöntemini gösterenlere de itibar etmemiz lazımdır diye düşünüyorum. Zor koşullar altında hizmet veren sağlıkçılarımız inanın bana bizim sağlığımız, huzurumuz için çaba sarf ediyorlar. Emeklerini zayi etmeyelim.
Herkese sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.