Kurtuluş KILINÇ

Tarih: 28.06.2022 11:41

KOZAN MI İL OLSUN HAVAALANI MI KALSIN?

Facebook Twitter Linked-in

Son günlerde bölgemizde en çok konuşulan iki konu var. Birisi Adana Şakirpaşa Havaalanı’nın kapanıp kapanmayacağı konusu, diğeri de Kozan’ın il olma meselesi…

Ben de bugünki yazımda bu iki kritik konuyu değerlendirmek istiyorum. Birincisi; havaalanı meselesi…

Biliyorsunuz, Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Yenice beldesinde yapımı yılan hikâyesine dönen bir bölgesel havaalanı inşaatı uzun yıllardır sürdürülüyordu. Havaalanı, inşaat sırasındabirçokmüteahhit değiştirip revizyondan geçmesinin ardından artık tamamlanmak üzere…

Büyük bir ihtimal ister zamanında ister erken ister baskın yapılsın seçimlerden önce açılacak. En azından Aytaç Durak’ın metro işinde olduğu gibi bir uçak indirip kaldıracaklar.

Siyasi açıdan bakarsak burada bir problem yok. Zaten Adana’da da Mersin’de de kimse;"Neden buraya havaalanı yapılıyor?" demiyor. Mersinliler zaten Adana’dan birçok kurumu şehirlerine kazandırdıkları için havaalanı meselesinde de istekliler. Adanalılar ise Yenice’ye havaalanı yapılmasına değil ellerinde kalan birkaç önemli kurum/yapıdan birini daha başka bir şehre kaptırmak istemiyor.

Peki, ne olacak?

Açıkçası ben siyasetçilerin bugün söylediklerinin yarın değiştiğine çok kez şahitlik etmiş bir kardeşiniz olarak "Şöyle olacak” şeklinde bir kesin yargıda bulunamam ama bu konuyla ilgili yukarılarda konuşulan dedikoduları sizlerle paylaşabilirim.

İlk zamanlar devlet görevlileri havaalanını kapatıp yerine millet bahçesi yapmak istediler. Bunun için de hazırlıklarına başladılar ama bölgede adli vaka sayılarının çokluğu, bölgenin demografik yapısı ve ilçedeki uyuşturucu ticaretinin büyük kısmının döndüğü bir yer olmasından dolayı vazgeçmişler.

Sonra kargo uçaklarının iniş kalkış yapacağı bir alan olması için çalışma başlatılmış. Gelen tepkiler sonrasında bundan da –şimdilik- vazgeçilmiş.

Bu günlerde iç uçuşlarda Adana Şakirpaşa Havaalanı’nın dış uçuşlarda ise Mersin Yenice Havaalanı’nın kullanılabileceği konuşuluyormuş. Bir ihtimal Adana’nın özel havayolu şirketleri tarafından kullanılan Mersin’in ise THY’nin kullanacağı bir havaalanı olarak değerlendirebileceği de konuşuluyor.

Son kararı Bakan Adil Karaismailoğlu’nun söylediğine göre Adanalılar verecekmiş. Koskoca Ulaştırma Bakanı yaklaşık 2 buçuk milyon nüfuslu bir şehrin halkını kandıracak değil ya!

Gerçi yakında Tarsus’u il olarak açıklarlar ise o zaman iş bambaşka bir boyut kazanacak ama o sonraki mesele. Başka bir yazının konusu…

İl olma meselesine gelmişken takipçilerim hatırlayacaktır 12 Mart 2020 tarihinde Adana’nın Hangi İlçesi İl Olacak? başlığıyla bu köşede yayınlanan bir yazı yayınlamıştım. O yazıda 25 ilçenin il yapılması için son hazırlıkların yapıldığı ve çok yakında içerisinde Tarsus ve Kozan’ın da olduğu bu ilçesakinleirne müjdenin verileceğini yazmıştım. Tam o günlerde Koranavirüs ülkemizde görülmeye başlanıp sokağa çıkma yasakları konulunca bu konu da rafa kaldırılmıştı.

Şimdi yeniden gündeme geldiğini duyuyorum. Belki de bu yüzden Kozanlıları ve Tarsusluları ayrı bir heyecan sarmış durumda.

Refikimiz Kozan Ekspres Gazetesi de uzun bir zamandır konuyu ilçenin gündeminde tutmaya çalışıyor. Benim edindiğim bilgilere göre Türkiye 100. Yılına en az 100 il ile girecek. 2020 yılında yazdığımız tam anlamıyla gerçekleşecek olsa 106 ilimiz olacak. Bir de komplo teorisyenlerine inanacak olursak dünyadaki gelişmelere bakarak ülkemiz sınırları içinde görünmese de Misak-ı Milli’nin bize dayattığı bir zorunluluk olarak bu sayı 108’i biraz daha cesur hareket edersek 110’u bulabilir. Haydi! Biz komplo teorilerini bir kenara bırakarak yazıya devam edelim.

Tarsus ve Kozan il olma yolunda. İl olmak o ilçelerin sakinlerine ne kazandırır, ne kaybettirir onu iyi hesap etmek gerekir. Açıkçası kentli olmanın bu ülkeye ve bu ülke insanına çok da mühim şeyler kazandırdığını düşünmüyorum. Büyükşehir yasasıyla birlikte özellikle köylerde yaşayan insanların ne kadar mağdur edildiğini, tarımın, hayvancılığın bir kenara itildiğini de görüyoruz. O yüzden bu işlerin artısını eksisini iyi hesap etmek lazım.

Başlıkta; "Kozan mı il olsun, havaalanı mı kalsın?" diye bir soru sormuştum. Son tahlilde en başta yazacağımı en sona yazayım; Kozan da il olsun, havaalanı da kalsın.

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —