TUĞBA KAN


KOZAN’DA OTOPARK ÇİLESİ

KOZAN’DA OTOPARK ÇİLESİ


TUĞBA KAN

 

 

Biz hâlâ çağ atlamayı başaramadık oysaki kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz değil mi?

Ve yerimizde saymaya devam ediyoruz.  Orta halli bir ilçeyiz bir türlü bu kalıbı kırıp kalıbın dışına çıkamadık. Gelişmek yerine aksine geriye gidiyoruz.

Malumunuz İlçemiz Kozan’da otopark sorunu günbegün çığ gibi büyümeye devam ediyor. Kozan 1690 km km² lik bir alan, nüfus oranıise 132.320 sahip bir ilçe

 

Artan nüfusa oranla  araç sayısı da artıyor, buna istinaden sorunlarda da artış kaçınılmaz oluyor tabii.

Çözüm odaklı çalışılmıyorhalbuki ciddi bir mevzu,alternatif ve çözümler sunulması gerekiyor. Belediyeye büyük görev düşüyor. Yetkililer artık elini taşın altına koymalı bence, yeterince geç oldu ama güç olmasın .

Stabil bir şekilde seyreden otopark  sorunuuzun uzun ele almalılar. Genel olarak özel oto ile yapılan yolculuklar alışveriş ve iş merkezlerinin bulduğu bölgelere yapılmaktadır.Bu bölgelerdeki yolculukların bitiş noktalarında araçların mevcut trafik akışını bozmadan uygun bir yerde beklemesi  gereksinimi doğuruyor.Dolayısıyla da otoparklara ihtiyaç duyulmaktadır. Yol içi ve yoldışında sürücüler tarafından belirlenen nizami olmayan şekillerde park edilen araçlar trafiğin akımını zorlaştırmaktadır.

İş yerleri ,mağaza ve büro faaliyetleri sürecince nerede park edileceği büyük bir problemdir .İş yerlerine ayrılan alanlar için ,araçlar içinde park alanlarının olması da büyük önem taşımakta ve gereksinim duyulmaktadır.

Ekonomik durumların iyileşmesinin ardından kişilerde araç sayısı arttı. Mevcut alt yapımız yetersiz .

Belediyeler ve yetkiler gerekli alt yapının yapılması için politikalar uygulamalıdır. Ayrıca  gerekli  eğitim ve denetimin sağlanması gerkli ve faaaliyete geçirilmelidir, sağlıklı ve düzenli  bir trafik akımı sağlanması için.

Birazda ilçenin imarından dolayı kaynaklanıyor bu durum , sorunlarla da cebelleşmeye devam ediyoruz. Ara dar sokaklar  geçit  vermiyor adeta….

Araçlar kaldırımlara park ediliyor. Engelli bireyler ve vatandaşlar ana caddeyi kullanmak zorunda kalıyor. Keza engelliler, sürücüler ,yayalar içinde büyük bir sorun.

Esnaflarımız da kaldırımları kendine mal etmiş durumda ya da kendilerine ait sanıyorlar ki mağaza gibi kullanıyorlar.   Yayalar kaldırımları kullanamayor bu yüzden.

 

 

Bu problem giz içinde değil, alanen ortada, göz ardı edilmemeli

Toplumun refah seviyesini düşürüyor.  Hayatı zorlaştırıyor bir nevi,

Bölgenin mevcut ve gelecekteki şartları da  mercek altına alınarak imar planlanması yapılması gerekiyor.

Açık otopark, kapalı otopark ve  çokkatlı otopark, gerekirse yer altı otoparkı  yapılmalıdır, gerekirse bu konuda etütler geliştirilmelidir.

Yer altına yapılan otoparkın yüzeyi de park alanı olarak değerlendirilebilir.  Kapsamlı bir çalışma yapılmış olur.

Standardın dışına çıkmış olunur hem .

 

 

 

İmar planlaması sırasında yüzde kaçlık ada ayrılıyor mesela otopark için?

Ve yahut bina altına yapılması planlanan projenin kaçı hayata geçiriliyor ve kaçı faal durumda?

Belediyeler bu konuda ciddi müeyyideler uygulamalıdır.

 

 

Otopark sorununu çözüme kavuşturursak eğer daha doğrusu nihayete erdirilirse, ilçemizin büyümesi için yaptırımlar uygulamanın yollarına bakılır ve bakılması gerekiyor diye düşünüyorum.

İstihdam sağlamak için neler yapabilir? Bu konuda değerlendirmelere yer verilebilir en azından.

Köklü bir değişiklik gerekiyor ilçemizde.

Kozan gelişmeyi hak etmiyor mu?  Elbet ediyor, sadece değer ve önem verilmesi gerekiyor. Konumu  bakımından iyi bir coğrafyada, Adana’nın  kalbi oysa. Biraz kan ve biraz can vermek gerekiyor ki hayat bulsun.

İmkanlar ise mevcut çözümsüz ve imkansız değil, sorunun kökenine inip yok etmek istemek önemli olan

Mevcut yol dışı otopark yeri araştırmalı,kapasite ve doluluk oranı belirlenmelidir.Geleceğe yönelik tahminler yürütülmeli ve öneriler geliştirilerek bugün ve yarınlar için sorun olmaktan çıkmalıdır.

 

Verilere dayanarak bu süreç geliştirilmelidir. Örneğin bir hastanenin yatak sayısı baz alarak  otopark için ne kadar alan gerekli hesaplanarak  verilere dayanarak çözümler  üretilmelidir.

 

Alışveriş merkezleri ,bankalar iş yerleri aynı şekilde baz alınarak park alanı yaratılmalıdır.

Trafik sıkışıklığı azalmış   olur  en azından  .biraz da olsun nefes alır caddeler.

 

 

Sonuç olarak  çözüm önerileri sunacak olursak eğer haddimiz olmayarak.

Faaliyette olan otoparkların denetimi sıklaştırılmalı ve levhalandırma sağlanmalıdır. Giriş –çıkış gibi özelliklerin iyileştirilmesi gereklidir  Levhalarında uygun yerlere görünür bir şekilde sabitlenmelidir.

Otopark  kullanımını artırmak  düzenli bir trafik akışı sağlamak için  okullarda ve kamu kurumlarında  özel şirketlerde bununla alakalı ,seminerler ve konferanslar verilerek  insanlar bilinçlendirilmelidir.

Biz hala yoldayız, park edecek bir yer arıyoruz şöyle bir ‘’U’’ dönüşü yapsakdiyorum artık. Kurtulsak bu dertten, çileden

Kaderine bırakılmamalı güzel Kozan’ımız. !

Yeterince yüksek sesle anlattım sorunu diye düşünüyorum.. Saygılarımla….