CANAN YÜCEL

Tarih: 19.12.2024 11:45

MİLLİ EKONOMİNİN GÜLEN YÜZÜ : YERLİ MALI

Facebook Twitter Linked-in

İlkokulun en eğlenceleri günlerinden biri yerli malı ve haftalardı. Hatırlıyorum da o zamanlar öğrenciliğin en keyifli zamanlarıydı. Her bir öğrenci okul çıkışında evlerine koşarak ailesine yerli malında ne yapacaklarını söylerdi keza onlardan bir tanesi de bendim. O günleri hatırlıyorum da ertesi gün ellerimizde koca koca tepsilerle hızlı hızlı adımlarla okulun yolunu tutardık. Okul bahçesinde sınıfın içerisindeki sıralar çıkartılır, annelerimizin yaptığı börekler, çörekler pastalar daha sayamadığım çok şey yerini o okul sıralarımızda alırdı. Yerli malının önemi anlatılır neden kutlandığı öğrencilere anlatılırdı. Yerli malının önemine değinmişken biraz öneminden bende bahsetmek istiyorum. 

Yerli Malı Haftası’nın kökeni, Türkiye’nin ekonomik bağımsızlık mücadelesine kadar uzanır. 1923 yılında düzenlenen İzmir İktisat Kongresi’nde, Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde alınan kararlar doğrultusunda yerli üretime yönelmek ve dışa bağımlılığı azaltmak temel hedeflerden biri haline gelmiştir.

Bu bilinçle, dönemin başbakanı İsmet İnönü’nün 12 Aralık 1929’da yaptığı konuşmada ulusal ekonominin desteklenmesi, tutumlu olma ve yerli malı kullanmanın önemine vurgu yapılmıştır. Ancak Yerli Malı Haftası’nın resmi kutlama takvimine girmesi 1946 yılında mümkün olmuştur. Daha sonra 1983 yılında adı "Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası" olarak değiştirilmiş, ancak halk arasında hâlâ Yerli Malı Haftası olarak bilinmeye devam etmiştir.

Yerli Malı Haftası’nın temel amacı; yerli üretim ve tüketimin önemini vurgulamak, tasarruf bilincini artırmak ve milli ekonomiye destek olmaktır. Bu hafta boyunca özellikle genç nesillere yerli ürünlerin kullanılması konusunda eğitimler verilir ve farkındalık etkinlikleri düzenlenir.

Bu sebeple  her yıl kutlanan yerli malı haftası ülkenin bağımsızlığını, dışa bağlılığı azaltmak adına yapılan bir eylemdir. Yerli üretimlerin ülkemiz adına daha çok ses getireceği yerli üretimin aynı zamanda, yerel işgücünün istihdam etmesini teşvik eder. Bu sebeple yerli üretim, yerli malı haftasını çocuklarımıza küçük yaşlarda aşılamamız gerektiğini hatırlatmak isterim. 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —