Fevzi ARMAĞAN<br>Er Meydanı

Tarih: 19.12.2015 10:57

NAMAZI HUŞU İLE TAMAMLAMAK

Facebook Twitter Linked-in

Esselamu aleykum. Değerli dostlar, namaz kılarken dikkat etmemiz gereken birkaç hususu nakletmeye çalışacağım. Allah Teâlâ, Kur´ an-ı Kerim´ de şöyle buyuruyor: ? Namazlarında huşu içinde olan kimseler, kurtuluşa ermişlerdir.?  Din âlimlerinden bazıları huşu kelimesini korkmak ve çekinmek gibi kalp eylemlerinden saymışlardır. Bazıları da sükune, hareket etmemek ve eli kolu oynatmamak gibi vücut azalarının fiillerinden saymışlardır. Fıkıh âlimleri huşunun namazın farzlarından mı yoksa faziletlerinden mi olduğu konusunda ihtilaf etmişlerdir. Huşunun namazın fazından olduğunu savunanlar şu hadisi delil göstermiştir. ? Kulun tam aklı yerindeyken kıldığı namaz namaz yerine geçer.? Yüce Allah şöyle buyuruyor: ? Namazı beni anmak için kıl.? Buradan anladığımız değerli dostlar, Müslüman Allah´ ı anarken yani namaz kılarken ibadet ederken gafil kalmak, beyni, gönlü, aklı başka yerlerle meşgul etmek, ibadete hiçbir değer kazandırmıyor. O halde ayet ve hadislerin ışığında ibadet ve taatte bulunurken kalbimizin titremesi, ürpermesi gerekiyor. Sonra da tüm benliğimizi ibadete endekslememiz gerekiyor. Namaz kılarken aksırmak, tınsırmak, şorayı burayı kaşımak, elbise düzeltmek, ayakta dururken sallanmak, ayakları bir birinden çok fazla açık tutmak, secdede ayakları havaya kaldırmak, secdede dirsekleri yere yapıştırmak, ibadetlerimize zarar vermektedir. Resullaalah namaz kılarken gözlerini semaya dikerdi hakkında ayet geldi ve hemen gözlerini secde yerine çevirdi diye haber vermiştir. Ebu Hüreyre (r.h) Resulullah şöyle buyurdu: ? Beş vakit namaz, sizden birinin evinin önünden akan suyu bol bir nehir gibidir. Her gün beş kere bu nehire girip yıkanan kimsenin üzerinde kir namına bir şey kalır mı??

Hz. Ömer (R.A) namaza duracağı zaman dişleri takırdardı ve azaları titremeye başlardı. Bu durumu kendisine soranlara ? Şu emaneti yerine getirmenin ve farz borcunu ödemenin vaktidir. Bilmiyorum ki onu nasıl yapacağım?? derdi.

Halef b. Eyyub´ü bir gün namaz kılarken arı sokar. Sokulan yerden kan akar. Bu esnada İbn Said çıkagelir. Halef´ e üzerinden kan aktığını söyle. Oda elbisesini yıkar. ? seni arı sokuyor, vücudun kanıyor, sen nasıl bir şey duymuyorsun? Diye sorar. O da şu cevabı verir.

Solunda cehennem, ayaklarının altında sırat köprüsü, başında ölüm meleği dikilir bir halde Allah´ ü Teâlâ´ nın huzurunda bulunan bir inan böyle bir şeyi nasıl duyabilir? Der. Rabbim ibadetlerimizi şuurlu ve huzur içerisinde huşu ile yapmayı nasip eylesin. Allah´ a emanet olun. Selam ve dua ile.

DOSTUM

Gidişatın hayra alamet değil

Bunu bir kenara yazarım dostum.

Hakkın olmayana eylersin meyil.

Bu kirli oyunu bozarım dostum.

 

Milletimi aptal, keriz sayarsa

Yasal sayıp devletimi soyarsa

Doyduğu sofraya bıçak dayarsa.

Öz babama bile kızarım dostum.

 

Helal kazancına haram katarsın

Üç kuruşa dokuz takla atarsın.

Avantadan kabir bulsan yatarsın.

Yok, sana verecek mezarım dostum.

 

Sevgiliyle muhabbeti bitirmem

Dostumun başına bela getirmem.

Günah işlenen mecliste oturmam.

Armağan´ ı mordan uzarım dostum.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —