HÜSEYİN ERCİYES


O Günleri Anlamak ( Abdurrahman Kütük )

2 Haziran Kurtuluş Bayramımızı tebrik ederek sözlerime başlamak istiyorum. Fransız işgali altında geçen 14 ayın ardından 3 koldan şehre giren vatan evlatlarının kahramanlıkları bugün adeta gözümde canlanıyor.


2 Haziran Kurtuluş Bayramımızı tebrik ederek sözlerime başlamak istiyorum. 

Fransız işgali altında geçen 14 ayın ardından 3 koldan şehre giren vatan evlatlarının kahramanlıkları bugün adeta gözümde canlanıyor. 

Düşünün ki top, tüfek, mermi hiçbir imkânınız yok.  

 Pekâlâ, neyiniz var?  

Koskoca içimizde yatan vatan sevdası var. 

İşte tam da bu ruh yeniden dirilişin adeta simgesi olmuştur. 

O kara günleri birçok defa farklı kişilerden dinleme imkânı buldum. 

Fransız işgalinin ardından bölgeye tekrar dönen Ermeniler can güvencelerini neden gösteren o dönemde Gromar (bakıcı) adı verilen, paralı askerleri de yanlarında getirmişlerdi. 

O kara günlerde bu Gromar askerleri kullanılarak bölge genelinde çok zulüm, cinayet ve katliam yapmışlardır. Bu zulümlerin üzerini örtmek isteyen, süngülenen inşaat telleri ile boğulan birçok Türk evlatlarının naaşlarını yok etme adına birçok farklı yola başvurmuşlardır. 

Bu yöntemler içerisinde o kadar çok ileriye gidilmiştir ki fırınlarda insanlar yakılmıştır. Yakılan kişilerin yağları fırından dışarı akıp koku tüm ilçeyi sarmıştı. Bu ortak söylemi birçok defa farklı kişilerden dinledim.  

Bu yılki 2 Haziran kutlamaları öncesinde Kozan Belediye Meclis Toplantısında sunum yapan Abdurrahman Kütük’ün daha öncede ifade ettiği yakma hadisesi gerçekleşmemiştir. Sözleri ilçenin gündemi haline geldi. 

Kütük açıklamasında böyle bir belgeye rastlamadım. Derken acaba yapılmadığına karşı bir belgesi var mıdır? Eminim yoktur.  

İnsanlar canının derdine düşmüş. Canı ile uğraşırken, asayiş raporu hazırlayacakları ve bunu saklayacakları bir durumun içerisine girmeleri sanırım imkânsızdır. 

O günleri yaşayan birçok kişinin anlattıklarından yola çıkarak o günlere ışık tutmalıyız. Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu yayınladığı video ile de fırında yaşanan yakılma hadisesini babası, amcası, halası gibi aile büyüklerinden de bire bir dinlediğini açıkladı. Sayın Kütük böyle bir açıklamayı neden, nasıl ve hangi somut gerçeklere dayandırarak, ”fırında yakılma hadisesi yaşanmamıştır.” Demiştir? merak ediyorum. Sayın Kütük içerisine düştüğü durumu çıkıp kamuoyu ile paylaşmalıdır. Bölgede tarih ile ilgisi olan birçok kişi yakılma hadisesini doğrularken, Kütük’ün “Yakılma olmamıştır.” Sözlerinin altında farklı sebepler aranmalı mıdır? Sorusunu sormadan geçemiyorum. 

Sayın Kütük’ün bu tip açıklamalar yapmasına neden, Belediye Başkanı Kazım Özgan ile yaşadığı gerginliğin sonuçları olduğu mantıklı mıdır? 

Anıt bu ilçenin 1. gündem maddesi olmalıdır 

Her 2 Haziran’da gündeme getirilen Kurtuluş Kahramanları Anıtı bir an önce yapılmalıdır.  

Artık sözünü duymaktan bıktık. Sayın Başkan Özgan bu anıtın yapılması elzem bir konudur. Anıtın yapımı için gereken para gerekirse el birliği ile toplanmalı bu iş için çok gönüllü insana ulaşabileceğimi ifade etmek isterim.  

Karalar kutlamada vekiller karaborsa 

Anıtın yapılması bu ilçenin 1. gündem maddesi olmalıdır. 

Bu yılki 2 Haziran Kurtuluş Bayramına katılan Zeydan Karalar’ı tebrik etmek isterim. 5 yıl boyunca kutlamalarda Büyükşehir Belediye Başkanına hasret idik. 

Kutlamalara bir tek milletvekilinin katılmaması sadece bir milletvekilinin mesaj göndermesi çok ama çok manidar.