Özcan ALADAĞ


SEÇİM HAVASINA GİRDİK GİBİ

Seçimlerin yapılacağı tarihe dair kesin ve net olan bir tarih var ki o da ‘seçimler zamanında yapılacak’ ifadesinden hareketle 2023 yılının Haziran ayında seçimler gerçekleştirilecek.


Seçimlerin yapılacağı tarihe dair kesin ve net olan bir tarih var ki o da ‘seçimler zamanında yapılacak’ ifadesinden hareketle 2023 yılının Haziran ayında seçimler gerçekleştirilecek. Muhalefet erken seçim için sürekli diretmiş olsa da iktidar seçimlerin kesinlikle zamanında yapılacağının altını çiziyor.
Anayasanın 127.maddesine göre yerel seçimlere 1 yıldan az süre kaldığı bir dönemde genel seçim yapıldığında yerel seçimlerin de genel seçimler ile birlikte yapılacağı amir hüküm olarak karşımızda duruyor. Zamanında veya 31 Mart 2023 tarihinden sonra bir seçim yapılır ise genel ve yerel seçimler birlikte yapılmak durumunda.
Bu nedenledir ki seçim havasına girmeye başladık. Siyasi partilerin hazırlamış oldukları reklam tanıtım filmlerine bakıldığında ufukta seçimin olmasından kaynaklı seçmenine yönelik ‘hazır olun’ çağrıları yapılmaya başlanıldı. Süreç sizin anlayacağınız seçim havasına döndü.
Lakin böyle bir ortama rağmen yerel siyasette kayda değer bir hareketlilik yok. Belirli ilçe belediyelerine talip olan isimler ortalıkta dolaşmaya başladılar. Bu isimler de sosyal medya üzerinden aday olduklarını ifade eden açıklamalar yaparak kısır bir döngü içinde develenip duruyorlar!
Yeni dönemde aday olmak da zor, adaylık sürecinin altından kalkmak da zor görünüyor. Neden zor görünüyor isterseniz buna biraz değinelim.
Öncelikle siyasi partilerin Cumhur İttifakı, Millet İttifakı olarak kutuplaşmasından ve listelerin nasıl şekilleneceğinin belli olmamasından dolayı zor…
Aday olmayı düşünen kişinin hangi partiden seçime katılacağını bilmemesi gibi bir durum söz konusu. Cumhur İttifakı, AK Parti adayı ile mi yoksa MHP adayı ile mi ilçelerde veya illerde seçimlere gidecekler? Belli değil…
Millet İttifakı, ortaklığını nasıl şekillendirip kim kimi destekleyerek seçime gidecek? O da belli değil.
Dolayısıyla sadece beklemek durumu kalıyor aday olacaklar adına. Şimdiden aday olduklarını ifade edip sosyal medya üzerinden çalışma yapanlar da kendilerini tanıtmak, zemin hazırlamak gayretindeler. Hoş, bu arada kimsenin de proje geliştirmek gibi bir tavrı da yok aday olacakları bellde, ilçe veya Büyükşehir adına.
Zaman aralığı kısalınca bakalım ne yapacaklar. Nasıl bir seçim beyannamesi hazırlayarak seçmenin huzuruna çıkacaklar? Diyeceksiniz ki, hazırlayarak seçmenin huzuruna çıkan ve belediye başkanlığını kazanan mevcut başkanlar, beyannamedeki vaatlerin kaçta kaçını yaptılar?
Bir de böyle durum var işin özünde. Kitapçıkta yaz yazabildiğin kadar vaadi…
Kimse elini tutmuyor. Mega proje diye söz ederler, bırakın mega projeyi bir tane kalıcı eser yapmadan yıllarını tamamlarlar. Sonrasında vaktim yetmedi, bir dönem daha bana imkân tanıyın. Bakın o zaman size neler yapacağım neler diyerek önünüze çıkarlar.
Milletvekili adayı olmayı düşünenlerde de şöyle bir kanaat oluşmuş durumda. Genel merkezler adayları belirledikleri için ‘bize sıra gelir mi?’ diye önce bir düşünüyorlar. Sonra da kim kime yakın diye hesap ederek aday olmakta karar kılıyorlar. Bir de illerde adayların belirlenmesinde etkili olan isimler var her vilayette. O kişilerin tutum ve davranışlarına göre adaylıklarını açıklayarak yola çıkıyorlar.
Belirsizlik kadar kötü bir şey yok. Siyasetteki bu belirsizlik sürdüğü sürece bizim yerel ve genel seçimlerde aday olacak isimleri en erken Ocak 2023’te sahada görmeye başlayacağız. Durum onu gösteriyor. Bu arada mevcut ilçe belediye başkanlarının yeniden aynı koltuğa aday olmalarını ve ilçeden Büyükşehir’e doğru yönelmelerini de hissetmeye başladık. İlçe belediye başkanı olan kişinin Büyükşehir’e talip olurken iki kez düşünmesi gerekiyor.
Bu belirsizlikten nasıl etkileneceklerini hesap etmeden, Büyükşehir’e doğru yönelmelerini de sanırım iyi hesap etmemekten kaynaklı olarak değerlendirmek doğru bir yöntem olur…
Seçim havasına girdik girmesine de yaprak kıpırdamıyor memlekette. Yerelde de aynı, genel de aynı… O vakit mevcutların hal ve gidişatlarını izlemekle yetineceğiz.


Zamanında ya da 31 Mart 2023’den sonra yapılacak genel seçim, Anayasa’nın 127. md. gereği, yerel seçimlere 1 yıldan az süre kaldığı için, yerel seçimlerle birlikte yapılacaktır.
Adaylık meselelerine, bu gerçeği görerek bakmakta fayda var.
Ayrıca, seçim/sandık güvenliği mevzuuna da bu açıdan hazırlanmak gerekir.