Adana Şehir Hastanesi’nde yaşanan gelişmeleri kaleme almaya başladığım günden bugüne kadar sayısız bilgi ve belgeler elime ulaşmaya başladı. Bugün sizlere CİMER’e yapılan bir şikâyetten bahsedeceğim.
Şikâyeti yapan kişi tarafından mail ortamında gönderilen gelişmeyi yayınlamak istiyorum. Şikâyeti gerçekleştiren Adana Şehir Hastanesi’ndeki bir hemşire…
Elbette bu şikâyetle ilgili olarak CİMER gerekli işlemi başlatmıştır. Şikâyetin akıbetini bilmiyorum. Konunun dikkate alınarak öncelikle Adana İl Sağlık Müdürlüğü’nün ve Şehir Hastanesi idaresinin hassasiyet göstermesinin hastalar açısından önemli olduğunu düşündüğüm için bu konuyu dile getirmek istedim. Sağlık her şeyden önemlidir.
Şikâyete konu başvuru metni aynen şöyle:
“Adana Şehir Hastanesi anjiyo ünitesi personel eksikliği ve güvenlik sorunları hakkında şikâyet…
Ben Adana Şehir Hastanesi anjio ünitesinde görev yapan bir hemşireyim. Son aylarda yaşanan personel eksikliği nedeniyle birimimizde hemşire sayısı kritik düzeyde azalmıştır. Önceden nöbetlerde 3 hemşire görev yaparken, bu sayı 2’ye düşürülmüştür.
Özellikle kalp krizi gibi acil vakalarda ikinci bir hemşireye ihtiyaç duyulmasına rağmen, mevcut durumda ikinci hemşire o anda başka bir vakada olduğu için destek sağlayamamaktadır. Bu durum, hastaların yaşamını doğrudan riske atmaktadır. Post-operatif hastalar sabah saat 06.00-07.00 gibi servise getirilmekte ancak akşama kadar anjio sırası beklemektedir.
Yatan hastalara ise çoğu zaman saat 20.00’den sonra sıra gelmektedir. Bu da biz sağlık çalışanlarının uzun saatler boyunca yoğun radyasyona maruz kalmasına neden olmaktadır. Birçok çalışan arkadaşımızda nodül tespit edilmiş olup, sağlığımız ciddi şekilde tehdit altındadır. Ancak hastane yönetimi bu konuda herhangi bir çözüm üretmemektedir. Durumu daha da vahim hale getiren bir diğer konu ise, anjio rotasyonu almamış asistanların vakalara girmesidir. Bu hem hasta güvenliğini ciddi şekilde riske atmakta, hem de bizlerin radrasyona maruz kalma süresini artırmaktadır.
Nöbetçi doktorların vakalara girmemesi nedeniyle, tecrübesiz asistanlar primer vakaları almakta, bazıları entübe hastalara dahi müdahale etmektedir. Bu ihmaller nedeniyle maalesef birçok komplikasyon ve eksitus vakası yaşanmaktadır. Ancak ne idari sorumlu ne de klinik şef bu duruma müdahale etmektedir. Hastaların rotasyon almamış asistanlar tarafından işleme alındığını öğrenmeleri durumda, bunun kamuoyunda ciddi yankı uyandıracak bir sağlık skandalına dönüşmesi kaçınılmazdır.
Bu sebeplerle, hem hastalarımızın güvenliği hem de sağlık çalışanlarının sağlığı açısından bakanlığımızdan bu konuda kesin ve kalıcı bir çözüm bekliyoruz. Aksi takdirde bu koşullar altında görev yapmak imkânsız hale gelmiş olup, birçok meslektaşımız gibi ben de mesleği bırakma noktasına gelmiş bulunmaktayım. Gereğinin yapılmasını arz ederim.”
Hemşiremiz ne güzel söylemiş…
Gereğinin yapılmasını arz etmiş. Arz etmiş etmesine de bu şikâyete kulak veren olur mu?
Başta Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Halil Nacar ve Adana Şehir Hastanesi Başhekimi Mehmet Volkan Harput Beylerin bu CİMER şikayetine kulak vermelerini, gereğinin acil anlamda yerine getirilmesi adına gerekli emir ve talimatları vermesini kamuoyu adına kendilerinden rica edelim.
Hastanın sağlığından daha önemli bir şey olamaz…