Özcan ALADAĞ


ŞEHMUS UÇAR, LEYLA KARAKAŞ VE MECLİS OTURUMU

Seyhan Belediyesi’nin MHP’li Meclis Üyesi Şehmus Uçar, geçtiğimiz hafta içinde bir açıklama yaparak CHP’li Meclis Üyesi Leyla Karakaş’ın üst üste 5 belediye meclis oturumuna katılmadığını ifade ederek yasa gereğince 3 oturuma mazeretsiz olarak katılmayan belediye meclis üyesinin üyeliğinin düşeceğini belirtti.


Seyhan Belediyesi’nin MHP’li Meclis Üyesi Şehmus Uçar, geçtiğimiz hafta içinde bir açıklama yaparak CHP’li Meclis Üyesi Leyla Karakaş’ın üst üste 5 belediye meclis oturumuna katılmadığını ifade ederek yasa gereğince 3 oturuma mazeretsiz olarak katılmayan belediye meclis üyesinin üyeliğinin düşeceğini belirtti. Bu konuda da suç duyurusunda bulundu.
Bu açıklamaları da gerek yerel gerekse de yaygın basında haber olarak değer buldu. Haliyle bu açıklama bir haber niteliği taşıyordu. Biz de gazetemizde ajanslardan gelen bu haberi kullandık.
Lakin ortada Şehmus Uçar’ın bilgi sahibi olmadığı yönünde bir gerçeğin olduğu bilgisine ulaştık. Bu nedenle böyle bir yazıyı kaleme alma ihtiyacı duydum.
CHP’li Meclis Üyesi Leyla Karakaş, dizinden ameliyat olmuş. Bu nedenle rapor almış ve meclis oturumlarına bu nedenle katılmamış. Bir belediye meclis üyesinin raporlu olması durumunda meclis başkanlığına mazeret dilekçesi gönderip bunun oylanmasını beklemesine gerek kalmıyor.
Adı üzerinde raporlu…
Raporu da e devlet üzerinden tescil edilmiş durumda.
Eğer oturumlara katılmadığı halde katıldı gibi gösterilip meclis zabıtlarına bu şekilde yazılmış ise bu yanlışlığın nedeni meclis katiplerine aittir. Meclis katipleri durumdan haberdar olmadığı için ve bugüne kadarda oturumlara katılmadıkları halde bazı meclis üyelerinin ‘İDARE EDİLEREK’ yok yazılmaması geleneğinden kaynaklı yanlışlık yaptıkları gerçeği ile bugün karşı karşıyayız.
Bu suç duyurusunun alt başlığı böylelikle doldurulmamış oldu. Yani Şehmus Uçar’ın eksik bilgilenmeden dolayı iddialarından dolayı Leyla Karakaş’ın üzerine atılı suçu işlemesi mümkün değil. Kaldı ki Leyla Hanım bu oturumlara katılmadığı döneme ait huzur haklarını da alarak hak etmediği bir parayı almışlığı da yok. Yani ortada bir kamu zararı oluşmamış.
Peki, şimdi ne olacak? Açılan soruşturmaya Leyla Hanımın raporu eklenecek. Belediye yasasına göre raporlu olan bir meclis üyesinin mazeret beyan etmesine gerek olmadığından dolayı ne Leyla Hanımın meclis üyeliği düşecek. Ne de bu işten doğan bir kamu zararı olmadığı için ortaya olumlu bir sonuç çıkmayacak.
Yani bu kadar iddia boşa gitmiş olacak.
Hoş, Seyhan Belediyesi’nin yetkilileri de çıkıp durumu ortaya koyacak bir açıklama yapmadılar. Onu da anlamış değilim.
Ben Leyla Karakaş Hanımın raporlu olduğunu konunun uzmanı ve bugüne kadar belediye meclis başkanvekilliği yapan, meclis üyesi olarak uzun yıllar belediyede görev alan ve meclis yönetmeliğini en iyi bilip hukuki olarak birçok davayı alarak başarıyla sonuca ulaşan bir avukatla görüştüğümde bu gerçeği öğrendim.
Burada biz basın mensuplarının da konunun içeriğinden haberdar olmamamız nedeniyle Leyla Hanımın sıkıntıya düşmesine yönelik oluşan iklime ortak olmamız gibi istenmeyen bir durumla karşı karşıyayız.
Bu nedenle ortadaki yanlışlığı, eksikliği yerel gazeteciler olarak bizler telafi etmek durumundayız. Yani raporlu olan bir kişinin meclis üyeliğinin düşmesini isteyen bir başka meclis üyesi ile sözleriyle oluşan yanlışlığın telafisini burada yapmış olalım…
İşin özünde belediye meclis üyelerinin oturum huzur haklarını bizlerin aldığı yok! Bu işten kazançlı çıkan değiliz. Kamu adına ortada duran bir haber niteliği taşıyan olay var ise bunu da okuyucularımıza iletmek durumundayız. Biz gazete olarak aslında bunu yaptık.
Şehmus Uçar Beyin bu açıklamasının akıbetini de Seyhan Belediyesi’nin Nisan ayındaki oturumlarında akıbetini takip ederek okuyucularımıza ileteceğiz. Bunu da ayrıca belirtmiş olalım. Son bir hatırlatma. Ajanslardaki arkadaşlarımızın da böyle haberi kaleme alırken konunun muhatabı olan, suçlanan Leyla Hanıma ulaşmaları gerektiğini, Leyla Hanıma ulaştıklarında onun raporlu olduğunu öğrenebileceklerini düşünüyorum.
Hakikati öğrenince de hem kendileri hem de kendilerine abone olan bizleri yanlışa yönlendirmezler.
Sözün özü, ortada bir rapor var. Leyla Hanım raporlu olduğu içinde meclis üyeliğinin düşmesi söz konusu değil…