Özcan ALADAĞ


SORUN VATANDAŞTA MI?

Hastanelerden randevu almanın sıkıntı yarattığını hepimiz yaşayarak görüyoruz.


Hastanelerden randevu almanın sıkıntı yarattığını hepimiz yaşayarak görüyoruz. Eğer hastanede bir tanıdığınız varsa ancak randevu tarihinden önce doktora muayene olabiliyorsunuz.

Bu durumdan şikayet eden vatandaşlara Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ilginç bir yanıt verip sorumlu olarak da vatandaşı göstermiş.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca İstanbul’da yurttaşlarla bir araya gelerek randevular konusunda “MHRS randevu sorunu, randevu aldığı halde randevusuna gelmeyenlerden kaynaklanıyor. 2023’te 23 milyon randevuya gelinmedi. Oran yüzde 18. Bu duyarsızlık başkalarının randevu hakkını kullanamamasına yol açıyor. Randevu sadakatsizliğine çözüm bulacağız” diyor.

Yani sorun vatandaşta…

Randevusunu alıyor, sonra randevusuna gitmiyormuş yurttaş!

Peki, bu konu gerçekten böyle mi?

Sağlık Emekçileri Sendikası yöneticileri ise konuyu böyle yorumlamıyor.

Sendikacıların yorumu ise aynen şöyle: “Bakanlık verileri iki nedeni olduğunu ortaya koyuyor. Birincisi, ekonomik kriz ve nüfusun büyük çoğunluğunun açlık sınırının altında kalması ve halk sağlığının bozulmasıyla artan hekime başvuru. 2023’te hekime başvuru yüzde 15 arttı. MHRS oranı yüzde 40 olarak hedeflenirken yüzde 48 oldu. İkincisi de hekim sayısındaki eksiklik ve bakanlık kadroların boş kalması. 2023’te her dört kadrodan üçü boş kaldı”

Bakanın açıklaması ile konunun diğer ayağını oluşturan sağlıkçıların randevu sistemini yorumlama şekilleri.

Kim haklı?

Benim kanaatin odur ki, sağlıkçıların açıklaması akla daha yatkın geliyor.

Demek ki ortada önemli bir sorun var. Sorun kimden kaynaklanırsa kaynaklansın, en nihayetinde insanların tedavilerini olamıyor.

Bu sorun da ‘sorun sende, bende’ ile çözülemez. İktidar olmak demek sorunun çözmek demektir Sayın Bakan.

Öyle değil mi Sayın Bakanım?