Kurtuluş KILINÇ


TARLADA BALIK MI ÜRETİLİR?

4 Mart'ta Tarım ve Orman Bakanı olarak atanan aslen Kahramanmaraşlı ancak adı hep Adana ile özdeşleşmiş bu şehrin iki dönem milletvekilliğini yapmış olan Prof. Dr. Vahit Kirişci yaptığı bir sosyal medya paylaşımında; "Bakan olarak Adana için ilk imzaladığım belge Karataş Tarıma Dayalı İhtisas (Su Ürünleri) Organize Sanayi Bölgesi'yle alakalı bürokratik engeli kaldıracak belge olmuştur.


4 Mart'ta Tarım ve Orman Bakanı olarak atanan aslen Kahramanmaraşlı ancak adı hep Adana ile özdeşleşmiş bu şehrin iki dönem milletvekilliğini yapmış olan Prof. Dr. Vahit Kirişci yaptığı bir sosyal medya paylaşımında; "Bakan olarak Adana için ilk imzaladığım belge Karataş Tarıma Dayalı İhtisas (Su Ürünleri) Organize Sanayi Bölgesi'yle alakalı bürokratik engeli kaldıracak belge olmuştur. Adana'mıza ve  Karataş'ımıza hayırlı olsun" yazınca şehirde büyük bir heyecan oluştu.
Nasıl oluşmasın yıllardır konuşulan ancak sadece imza aşamasında bile aylarca bekleyen ilçenin ve şehrin ekonomisine büyük katkı koyabilecek bir proje bu. Hal böyle olunca her siyasetçi kendisine pay çıkarma derdine düştü biraz da haklı olarak.
Hadi ben de kendime bir pay çıkarayım; Bu satırların yazarı kardeşiniz konuyla ilgili hem önceki dönem hem mevcut valilerimizle özel röportajlar yapıp değişik haberlere imza atmış birisi. Yani kamuoyunda daha çok tanınmasına vesile oldum.
Kendimize de pay çıkardıktan sonra bence bu işin asıl mimarı olan bir isme de hakkını verelim. Malum; Sezar'ın hakkı Sezar'a.
Tarla balıkçılığı projesinin bel kemiği Vedat Kahyalar'dır. Kahyalar Adanalıların hatta Türkiye'deki sanayicilerin çok yakından tanıdığı bir isim. Tanımayanlar için de ben bu proje özelinde tanıtayım, sanayici ve siyasi tarafını da merak edenler zaten öğrenir.
Vedat Kahyalar tarla balıkçılığı projeyi ilk teklif eden isim. Proje koordinatörü olarak yer secimi komisyonlarını kurup yöneten, bakanlık ilişkilerini ve başvurularını yapan, takip eden kişi.
Bakan Kirişci'nin açıklamalarının ardından Vedat Bey ile görüşüp konuyla ilgili daha fazla bilgi aldım. Vedat Bey'in söylediklerini yazacağım buradan sonra.
Vedat Bey projenin ülkemizde olduğu gibi dünyada da örneği bulunmayan, tarlada oluşturulan toprak havuzlarda, denizden ve nehirden alınan suyla çok çeşitli balık, karides ve su ürünleri yetiştirme ve bunları yakınındaki sanayi bölgelerinde işleyerek soğutma, şoklama, konserve vb. şekilde üretip, piyasaya sunan, ihraç yeteneği yüksek bir gıda kümelenme projesi olduğunu söyledi.
Bürokrasinin problem çözebilme, risk alabilme, odaklanabilme probleminden dolayı 3 yıl gecikmiş proje. Halbuki ilçenin ve şehrin olduğu gibi sağlayacağı istihdam ile binlerce ailenin de ekonomisine direk katkı koyacaktı.
Geç de olsa projenin onaylanmasını çok olumlu buluyor Vedat Bey. "Tarımın başına getirilen ve konusuna gerçekten vakıf, kıymetli bir bilim adamı olan Prof Vahit Kirişçi,göreve gelir gelmez konuyu yakından bildiği için kolaylıkla çözdü" diyerek Kirişci'ye teşekkür ediyor.
Şimdi biraz da teknik bilgi;
Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi'nin faaliyete geçmesi ile;
Yılda 60.000 ton su ürünleri üretimi, 3.000 vatandaşımıza istihdam, ilk aşamada 350 milyon dolar hasıla ve 250 milyon dolar ihracat hedefleniyor. Projelendirilmesi tamamlanan Sera OSB'den sonra Su Ürünleri OSB de ülkemizi örnek alınan ileri tarım ve hayvancılık merkezi konumuna taşıyacak.
Tarım odaklı bu iki OSB'nin en önemli işlevi üretimlerinin büyük oranda ihraç edilecek olması. Böylece cari açığın kapanmasına da katkı koyacak.
Vedat Kahyalar'a projenin imzalandığını duyduktan sonra ne hissettiğini sordum; "Biz hayal ettik, teklif ettik, projelendirdik ve ilgili kurumlara sunduk. Büyük hüsn-ü kabul gördü. Biraz gecikti ama çok şükür son imzalar da atıldı. Adana'mıza ve ülkemize hayırlar getirsin" dedi.
Ben de aynı düşüncelerle yazıyı tamamlıyorum. İşimiz zor ama yapmak istedikten sonra her engel aşılır. İnanmış adama yol mu dayanır?