Ercan Çalışkan


TORBA YASA

TORBA YASA


Halk arasında Torba yasa yasada 6552 sayılı iş kanunu ile bazi kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapilmasi ile bazi alacaklarin yeniden yapilandirilmasina dair kanun olarak geçen kanundan biraz bahsedelim 10.09.2014 tarihinde meclisten geçerek 11.09.2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan kanun herkesin umutlanarak beklediği Torbada o umutların olmadığı kanun da diyebiliriz ama Hükümet yeniden bir Torba yasa üzerinde çalışmaya başlamış diye duyumlarımız var. Şimdi bu çıkan kanun hakkında bizi ilgilendirenlerden bahsedelim yoksa kanun 146 madde 60 sayfadan oluşmakta 

 Mükellefler Vergi Dairelerine, Sgk’ya ve Belediyelere olan borçları yapılandırabilirler Kanunun 73.maddesinin 1.fıkrasında aynen geçtiği gibi  30/4/2014 tarihinden (bu tarih dâhil) önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamlarından (2013 takvim yılına ilişkin gelir vergisi ikinci taksiti hariç), borçları yapılandırılır.

a) İlk taksit ödeme süresi içinde tamamen ödenmesi hâlinde, bu tutara bu Kanunun yayımlandığı tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmaz.

b) Taksitle ödenmek istenmesi hâlinde borçluların başvuru sırasında altı, dokuz, on iki veya on sekiz eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri şarttır. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapılamaz.

c) Taksitle yapılacak ödemelerinde ilgili fıkralara göre belirlenen tutar;

1) Altı eşit taksit için (1,05),

2) Dokuz eşit taksit için (1,07),

3) On iki eşit taksit için (1,10),

4) On sekiz eşit taksit için (1,15),

Katsayısı ile çarpılır ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler hâlinde ödenecek taksit tutarı hesaplanır. Bu madde hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunan borçlulara tercih ettikleri taksit süresine uygun ödeme planı verilir. Ancak, tercih edilen süreden daha kısa sürede ödeme yapılması hâlinde ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilir. Taksitlendirme son günü 01 Aralık 2014

Doğum borçlanması kaç çocuk için olabilecek?

Yasa öncesinde kadın işçi en çok 2 çocuk için doğum borçlanması yapabiliyordu. Bu borçlanma sayesinde her borçlanılan çocuk için 2 yıl erken emeklilik söz konusu olabiliyordu. Torba yasa ile borçlanılabilecek çocuk sayısı 3’e çıkartıldı ve 3 çocuk için doğum borçlanması yapıldığı takdirde kazanılacak prim ödeme gün sayısı 2160 güne çıkmış oldu.( her çocuk için 2 yıl 360X2=720 720X3 =2160 gün)

Ancak doğum borçlanması yapabilmek bedava değil tabi ki. En düşük tutardan prim ödense dahi 3 yıllık doğum borçlanmasının karşılığı yaklaşık bu günün güncel prim tutarlarıyla yaklaşık 26 bin lira civarında. Ayrıca doğum borçlanmasında daha önce basına yansıdığı gibi doğumların çalışmaya başladıktan sonra olması kuralına ilişkin bir değişiklik yok. Yani sadece İlk kez sigortalı olduktan sonra yapılan doğumlar için borçlanma söz konusu.