Edibe GÜLNAR


ÜVEY EVLAT DÜZENLEMESİ

Allah kimseyi üvey evlat muamelesi ile karşı karşıya bırakmasın. Her konuda rahatsızlık hissedersiniz ve huzurunuz kaçar. Mutlu olmadığınız gibi ekonomik anlamda da çöküntü yaşarsınız.


Allah kimseyi üvey evlat muamelesi ile karşı karşıya bırakmasın. Her konuda rahatsızlık hissedersiniz ve huzurunuz kaçar. Mutlu olmadığınız gibi ekonomik anlamda da çöküntü yaşarsınız.

Ülkede çiftçi üvey evlat muamelesi görmeye başladı. Bunun sıkıntılarını da millet olarak bizler çekeceğiz önümüzdeki süreçte. Çiftçinin borcu var. Ödeyemiyor. Takibe düşen borçlarına da yüksek oranda faiz uygulanıyor. Altından kalkamayınca bu borçların ne yapacağını da bilemez duruma geldi.

Çiftçi Ziraat Bankası’ndan kredi kullanmış. Yüksek faiz kazığı ile karşı karşıya şimdi. İşte üvey evlatlık bu olsa gerekir.

Tüm borçların faizi silinmeden çiftçi üretim yapamaz. Kalkınamaz. Milyarlık ihale alanların borçlarının faizlerinin silindiğini de biliyoruz. Çiftçiye konu gelip dayanınca ne yazık ki yüksek oranda faiz uygulanıp adeta çiftçiyi batırmak istiyorlar.

Son torba yasasında vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları, trafik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu'na göre kesilen para cezaları, kara yollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezalarının yapılandırma kapsamına alındığını biliyoruz.

Çiftçiye yapılan düzenlemede ise fahiş faizler uygulanıyor. Bu çifte standart uygulamasıdır.

2017’de çıkarılan yapılandırmada Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçların yapılandırılırken yüzde 11 ve yüzde 5 faizin esas alınmış. Şimdi ise bu oranların sırasıyla yüzde 18 ve yüzde 12’ye yükseltildiğini görüyoruz. Reva mı şimdi?

Bir milletvekilimiz konuyu meclis kürsüsünden dile getirdi onu izledim meclis televizyonundan.

“Yapmayın, etmeyin” diye feryatlar etti. Bir Allah’ın kulu da kulak verip bu feryadı duymaz mı?

İktidar sıralarından hatta tepkiler geldi o milletvekilimiz eleştirilerine.

Peki, çiftçi ne istiyor?

“Yapılması gereken çiftçinin borcunun faizinin silinip anaparanın 5 eşit takside bölünerek çiftçinin üretime devam eder hale getirilmesidir” Bu kadar basit…

Yaparlar mı?

Bilemem…

Yapmaz iseler o çiftçi de bir gün gelir kendilerini ezenlerden sandıkta hesap sorar. Benden söylemesi…