Özcan ALADAĞ


YURT ÇİLESİ BAŞLIYOR

Çocuk okutmak bir dert, okutup meslek sahibi yaparak iş bulup hayata tutunmalarını sağlamak ayrı bir dert ülkemizde…


Çocuk okutmak bir dert, okutup meslek sahibi yaparak iş bulup hayata tutunmalarını sağlamak ayrı bir dert ülkemizde…

Yaşayan bilir.

Üniversiteleri kazanan çocukların ailelerini aldı bir dert ki bu dert büyük bir dert vallahi… Kara kara düşünür oldular aileler Adana dışında çocuklarını okutabilmek adına.

Yurt bulmak çok ama çok zor bu ülkede. Özel yurtların yanına yaklaşılmıyor. Ev kiraları almış başını gidiyor. Bir öğrenci için kiralanacak evin fiyatı aylık 3 bin lira…

Onu da ev bulabilirseniz ödeyeceksiniz…

Tunceli’de okul kazanan bir aileyi düşünün. Tunceli’de ev bulmak o kadar zor ki, öğrenciler ev bulamadıkları için kazandıkları okullara kayıt dahi yaptırmaz duruma gelmişler. Böyle bir ortamda çocuk okutmanın zorluğunu ancak aileler yaşayarak görüyorlar.

Kredi Yurtlar Kurumu’nun yetersiz kaldığı bir ortamda okul kazanan öğrenciler ne yapacaklar? Son günlerde yerel yönetimler seferber oldular ki açıkta çocuklar kalmasın diye…

Kendi imkanlarıyla belediyeler illerine gelen öğrencilere geçici olarak yer temin ediyorlar. Açıkta kalmamalarını sağlıyorlar. Yeterli mi?

O da yeterli değil…

Yetmez ama evet misali.

Önceki gün aile durumu hiç de iyi olmayan üniversite kazanan bir evladımızla bu konuyu konuşurken ‘Yurt çıkmaz ise ki çıkma ihtimali yok. Ne yapacaksın?’ diye sordum. Aldığım yanıt “Ya kayıp yaptırıp donduracağım. Ya da hiç kayıt yaptırmayıp vazgeçeceğim. Ben Tunceli’ye gidip nasıl, nerede kalacağım. Kara kara düşünüyorum” oldu.

Kara kara düşünen öğrencilerim var yani…

Bu ayıp da bizlere yeter değil mi? Evlatlarımıza barınacak yer temin edemez duruma gelmiş isek bundan büyük ne gibi ayıp olabilir?

Çocuklar okusun diye yırtınıyoruz adeta. Okul kazanan çocuklarımızı da değişik kaygılar nedeniyle okutamıyoruz.

Yurt konusunu çözmek artık bu Hükümetimizin temel sorumluluk alanına girdi. Bir şekilde çözecekler.

Üniversite kazanan öğrencilerimizin Allah yardımcıları olsun.

Böyle zorluklarla çocukları okutan aileler okul bitince bir de işsizlik ile mücadeleye giriyorlar. Kaldırım mühendisi ordusu ise her geçen gün artıyor. Ümit ederim ki Hükümet yetkilileri bu yıl yurt sorununa acil çözüm bulurlar.