Edibe GÜLNAR

Tarih: 12.12.2025 10:29

KİM GÜÇ KAYBEDİYOR?

Facebook Twitter Linked-in

Siyasetçilerin peryodik olarak yaptırdıkları anketlerle yol haritalarını belirledikleri Türkiye’de, kimin güç kaybedip kimin güç devşirdiğini yine siyasetçilerin açıklamaları ile öğreniyoruz.

İnanmak isteriz ama bu anlamda yapılan açıklamalar hiç de inandırıcı gelmiyor insanlara…

Sebebi ise gayet açık ve net. Araştırmaları yapan araştırma şirketleri olunca, onların yaptığı anketler de sağlıklı olmuyor. Sadece açıklanan sonuçlar, yönlendirme, insanların kafalarına zikretme anlamı taşıyor.

Aslında ne sağlıklı anket, etrafınızdaki insanların ortaya koydu tepki veya sevgi ile ölçülüyor. Bir topluluğun içine girdiğinizde orada konuşulanlar, anketten daha sağlıklı sonuçların ortaya çıkmasına neden oluyor. Ben kendi adıma en sağlıklı anketin yaşayan insanların duygu ve düşünceleriyle birbirlerine söyledikleri, anlattıklarıyla ortaya çıkacağına inanıyorum.

Ve de öyle yapıyorum…

SONAR şirketi bir araştırma yapmış. Kamuoyu yoklamasında MHP’nin oy oranının yüzde 4 bandına kadar gerilediğini tespit etmiş. Yüzde 4 oranına mı düştü MHP’nin oyu bilemem ama gördüğüm bir hakikat var ki o da MHP’nin özellikle şu açılım sürecinden sonra ciddi anlamda oy kaybına uğradığıdır. Etrafımızdaki insanların söylemlerinden ben de bunu görebiliyorum. Lakin oy kaybının miktarını yüzde olarak elbette ölçecek değilim.

İktidar cephesinde yer alan AK Parti ve MHP’nin siyasi çıkışları aslında oy kaybı veya kazanımını belirleyen faktör oluyor. Kimin oy kaybına uğrayıp kimin ise güç devşirdiğinin en sağlıklı testi sanırım sandık ortaya konulunca çıkacak.

İşin özünde oy kaybı ve kazanımını şu arifede belirleyecek olan etken üzerine şu iki soruya yanıt vermek gerekiyor. Açılım sürecine yönelik tabanda tepki var mı? Yok mu?

İkinci soru ise MHP’nin yargı, anayasa ve bürokrasi politikalarında AK Parti’yi sıkıştırıp sıkıştırmadığı sorusuna yanıt aramak lazım.

Bu soruların yanıtını eğer siyasetçiler bulursa, yol haritalarını yani seçime giderken belirleyecekleri yol haritalarını buna göre seçecekler.

Kulislere yansıyana göre, AK Parti’de MHP’nin oy kaybının kronik hale geldiği, bu nedenle seçim senaryolarının yeniden yazılması gerektiği görüşü ağır basıyor deniliyor.

Yeni öneri olarak “İttifakı genişletme, sağ yelpazede yeni siyasi aktörlere kapı açarak daralan tabanı genişletme, MHP ile formel ortaklığı sürdürüp, seçim bölgelerinde alternatif işbirlikleri oluşturma, merkez sağda siyasi alanı daraltan MHP etkisini azaltarak farklı partilere yönelme gibi eğilimlerin konuşulduğunu da duymaya başladık.

Kısacası AK Parti ile MHP arasındaki bu anketlere de yansıyan arayış formüllerinin neticesini sanırım ileriki günlerde biraz daha net görmeye başlayacağız. Siyaset, zemini kırılgan ve değişkendir. Onun için net bir ifade kullanmak kişiyi bağlar. Biz de kendimizi bağlamak istemeden, yaşanan gelişmeleri aktaralım istedik.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —